home » huren » sociaal » sociale verhuurkantoren
sociale verhuurkantoren
Een opa met 3 kleinkinderen in een park in Brussel Een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een vzw met als doelstelling woningen uit de privé-sector tegen sociale voorwaarden te verhuren. Ze zijn duurder dan de sociale huisvesting maar minder duur dan de privé-markt.
Kandidaat-huurder
U kan enkel huren via een sociaal verhuurkantoor als uw inkomen niet te hoog is. Vele kantoren ontvangen enkel mensen uit andere sociale dienstverleningen (mensen die doorverwezen worden). De aanpak is verschillend van kantoor tot kantoor.

Klik hier voor een overzicht van de inschrijvingsvoorwaarden per verhuurkantoor en een adreslijst (pdf).
Eigenaar - Kandidaat-verhuurder

Iedere eigenaar die wil verhuren kan samenwerken met een sociaal verhuurkantoor. Het doel van een SVK is een deel van de privé-woningmarkt open te stellen voor de sociale sector. Momenteel beheren de SVK's samen ongeveer 3000 woningen in Brussel.

Interessant is dat bij renovatie de eigenaar, via het SVK, een renovatietoelage kan toegekend krijgen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze geldt wel enkel voor woningen ouder dan 30 jaar. De eigenaar moet een beheers- of huurovereenkomst hebben afgesloten met een Sociaal Verhuurkantoor. Het bedrag van de toelage bedraagt 80% van de aanvaarde werken. Voor meer info dient u advies te vragen aan één van de SVK's.

U kan hier de brochure voor eigenaars downloaden.

In sommige gemeenten bestaat er een terugbetaling van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing aan de eigenaars die een woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Vraag hiernaar bij uw gemeente.

 

Meer info
Federatie van Sociale Verhuurkantoren
www.fedsvk.be

Sommige gemeenten hebben ook een gemeentelijk sociaal verhuurkantoor, bijvoorbeeld Sint-Lambrechts-Woluwe , Sint-Gillis en Molenbeek.
brussel in kaart Brussel op kaart leidt u door de 118 Brusselse wijken.
Rondleidingen en advies voor iedereen een woning zoekt.
Studentenwoontours

Woontours op Facebook
Bekijk sfeerbeelden, reportages, filmpjes en artikels over de woontours op onze Facebookpagina