Aantal cowonen- en cohousingprojecten verdubbelt

huisbezoek met groep aan cohousingproject in Brussel aan het kanaal.

Persbericht van Samenhuizen vzwUit de gegevens van Samenhuizen vzw over bestaande en opstartende gemeenschappelijke woonprojecten blijkt dat het aantal cohousingprojecten de komende jaren zal verdubbelen.  Het gaat om projecten waar mensen en gezinnen in een zelfstandige woning wonen, maar met hun buren minstens een tuin en functionele ruimtes zoals een fietsenberging en een wasplaats delen.

Op de Trefdag Samenhuizen afgelopen weekend in Brussel stelden meer dan 20 projecten zich voor. Het was de grootste bijeenkomst in jaren, ook het toenemend aantal actieve experts waren vertegenwoordigd.

“De overheden geven blijk van sympathie voor nieuwe collectieve woonvormen. Op Vlaams niveau werd een resolutie ter ondersteuning unaniem goedgekeurd, in Brussel overwegen ze een samenhuis-label en ondersteunen ze reeds Community Land Trust projecten.” vertelt Sofie Deberdt van Samenhuizen vzw.

“Toch blijft het nog te vaak bij goede bedoelingen en worden projecten in de praktijk nog steeds vaak gehinderd door lokale stedenbouwkundige regels. Op Vlaams niveau blijft het wachten op de uitvoering van 7 van de 8 punten uit de resolutie, terwijl de huidige regering hier nog maar een goed jaar voor heeft. In het Brussel Gewest blijkt een extra belasting voor grote projectontwikkelingen ook van toepassing op cohousingprojecten, die zo in de problemen komen."

"Vlaanderen streeft naar een warme en duurzame samenleving. Samenhuizen kan daar een oplossing bieden. Daarom vindt Samenhuizen het jammer dat concrete ondersteunende maatregelen uitblijven. Dit terwijl er ondertussen al heel wat ervaring is in de definiëring van gemeenschappelijk wonen en het maken van het onderscheid met reguliere projecten. We hopen dan ook dat de overheden de komende maanden en jaren in de uitvoering van hun plannen een versnelling of twee hoger schakelen.”

Samenhuizen vzw wordt in dit standpunt ondersteund door BBL en door experte Trui Maes (CLT Gent, Samenlevingsopbouw vzw en Lerend Netwerk Duurzame wijken).

Meer informatie over samenhuizen?

www.samenhuizen.be of bekijk de informatie over gemeenschappelijk wonen en cohousing in Brussel op onze website.

Fietstour over cohousing op 20 mei 2018

Op zondag 20 mei organiseren Wonen in Brussel, Brukselbinnenstebuiten en Samenhuizen een fietstour langs verschillende cohousingprojecten in Brussel. Meer informatie en inschrijven.