Voor- en nadelen van kopen of huren?

Kopen:
+ De aankoop van een woning is een investering.
+ Het is uw eigendom, met de woning kan u (in principe) doen wat u wil.
- Indien men een woning aankoopt moet men altijd rekening houden met het feit dat de gezinssituatie, kan veranderen. Bijv. men studeert af en koopt een kleine studio, twee jaar later leert men iemand kennen en men krijgt kinderen. De woning is te klein geworden.
- Naast de elektriciteitsfactuur betaalt men ook gemeenschappelijke kosten, onroerende voorheffing, …. die anders ten laste vallen van de eigenaar.
- Als u bijvoorbeeld een appartement koopt, heeft u ook bijkomende kosten voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen: lift, dak, ... U kan best voor u koopt even nagaan bij de syndicus welke werken er de afgelopen jaren uitgevoerd zijn en welke werken er in de toekomst gepland zijn. De meerderheid van de algemene vergadering beslist welke werken er uitgevoerd worden.

Huren:
+ Huren biedt meer vrijheid, men hoeft geen lening af te lossen en men kan (mits navolging van de wettelijke bepalingen) altijd weg.
+ Het is een goed idee om eerst een jaartje in Brussel te huren om de hoofdstad beter te leren kennen. Zo heeft u een beter zicht over de wijken die bij u passen.
+ Alhoewel men gemeenschappelijke kosten en facturen moet betalen, zal de maandelijkse kost lager liggen als huurder dan als eigenaar.
- Iedere maand betaalt men de huur, met dit geld kan men niks meer doen in tegenstelling tot bij kopen, daarbij doet men een investering.