Brussel en mobiliteit

Beweeg u voort in Brussel met de auto, openbaar vervoer, fiets of te voet.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen

Eigen wagen, autodelen, taxi

Eigen wagen, autodelen, taxi

Deelsteps en andere alternatieven

Deelsteps en andere alternatieven

Openbaar vervoer

Metro en tram

Met de metro of tram verplaatst u zich vlot in Brussel. Het netwerk is uitgebreid en de MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer in Brussel) blijft dat netwerk ook uitbreiden. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen (1,5,2 en 6) en 18 tramlijnen.

M3 een nieuwe metrolijn in ontwikkeling

Metrolijn 3 Bordet-Albert vormt een nieuwe ruggengraat voor het Brusselse vervoersnet. Met zijn noord-zuid oriëntatie verbindt deze lijn in 20 minuten Evere (Noord) via Schaarbeek en het stadscentrum met Vorst (Zuid). De werken van deze nieuwe lijn zijn begonnen in 2020.

Metro en tram

Bus

De MIVB heeft naast tram en metro ook 52 buslijnen. Goed om te weten is dat er ook 11 nachtbuslijnen rijden, de zogenaamde ‘Noctis-bussen’. Tussen middernacht en drie uur ’s nachts vertrekken er om het half uur bussen vanuit het centrum naar de rand van de stad.

Geen nachtbus? Neem tussen 23u en 6 uur een Collecto Taxi aan één van de 200 MIVB-haltes voor 6 euro per rit. Meer info onder Taxi.


Daarnaast hebben ook De Lijn  (de Vlaamse vervoersmaatschappij) en de TEC (de Waalse vervoersmaatschappij) bussen die door Brussel rijden.

Waterbus

Vaar voor 3,5 euro mee met de Waterbus van Brussel naar Vilvoorde. 

Bus

Trein

Brussel telt 35 treinstations, beheerd door de NMBS. De trein is een onderschat vervoersmiddel binnen Brussel want het vormt in sommige gevallen de snelste verbinding tussen punt A en punt B.

Tip: Een standaardticket voor zone Brussel (de 19 gemeenten) kost 2,50 euro. Daarmee kunt u een hele dag in de zone reizen, op voorwaarde dat u de zone niet verlaat. Opgelet: als u uw ticket aan het loket koopt, dan krijgt u het standaardticket van 2,50 euro. Aan de automaat, op de website of in de app moet u echter een enkele reis aanduiden in plaats van een ticket heen-en terug, anders betaalt u het dubbele van de prijs, namelijk 5 euro.

Neem je de trein in combinatie met de metro, tram en/of bus? Kies voor een Brupass, Brupass XL of een gecombineerd abonnement.

Trein

Fietsen

Eigen fiets

Het snelste vervoersmiddel in Brussel is de fiets. Toegegeven, het is soms een uitdaging om te fietsen in Brussel en u  moet al eens een helling trotseren, maar er zijn manieren om die sterkste hellingen te omzeilen. Brussel heeft namelijk een netwerk van fietsroutes  langs de gemakkelijkste en veiligste wegen voor de fietser.

Fietsparking

Kunt u uw fiets niet in uw woning kwijt? Reserveer een plaats in een van de fietsboxen bij u in de buurt. Naast de lokale fietsboxen zijn er in het stadscentrum (het Beursstation en parking De Brouckère) grote fietsparkings met in totaal 900 beveiligde fietsparkeerplaatsen. 

Pendelt u en wilt u veilig uw fiets parkeren aan een Brussels treinstation? De stations Brussel-NoordLuxemburgZuid en Centraal beschikken elk over een gesloten fietsenstalling waartoe je toegang hebt met behulp van een badge. Om gebruik te kunnen maken van die dienst, begeef je je naar het fietspunt van het station naar keuze.

Fiets

Fiets laten herstellen en andere diensten

CyCLO vzw onderhoudt en herstelt fietsen, leert fietsers hoe ze er zelf zorg voor kunnen dragen en schenkt ongebruikte exemplaren een nieuw leven.

In de NMBS-stations Brussel-noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg en het MIVB-station Beurs vindt u fietspunten om uw fiets te laten herstellen. 

Surf naar bike.brussels  voor een overzicht van alles wat er gebeurt rond fietsen in Brussel.

 

Deelfietsen

Deelfiesten en deelsteps 

Deelfietsen

De meest bekende deelfietsen in Brussel zijn ongetwijfeld die van Villo!  U neemt een fiets op de ene locatie en laat hem achter op een andere. Een Villo! abonnement kost € 3,5 per maand. voor een euro meer per maand heeft u een E-Villo! abonnement. Een dag onbeperkt fietsen kan met een dagkaart voor €1,5.

Of misschien is een Blue-bike van de NMBS wel interessant voor u?
In Brussel vindt u een Blue-bike in de stations van Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg. Daarnaast zijn ze ook in een 50-tal andere stations in heel België aanwezig.

Deelsteps

Er zijn verschillende aanbieders van elektronische deelsteps in Brussel waaronder Tier, Dott en Bolt. Naast elektrische deelsteps kan je ook scooterdelen en fietsdelen. Ook hier zijn heel wat aanbieders.

Of vaar voor 3,50 euro met de Waterbus van Vilvoorde naar Brussel-centrum en terug. Enkel in de periode mei tot en met oktober.

Deelsteps

Autodelen en Taxi

Autodelen

Een wagen brengt heel wat kosten met zich mee en het is niet altijd handig parkeren in de stad. Hebt u een wagen die u af en toe nodig heeft maar toch vaak stilstaat? Of hebt u geen wagen maar kunt u er wel af en toe een gebruiken? Dan is autodelen misschien wel een oplossing. Bereken hoeveel u kan besparen met autodelen.  

Het aanbod autodelen in Brussel of zoek naar deelwagens in uw buurt

Taxi

Misschien hebt u de Brusselse taxi’s al gezien op straat? U herkent ze aan hun zwarte kleur met gele bedrukking in dambordmotief. De Taxi's bevinden zich in de buurt van treinstations en centrale punten in de stad. U kan ook telefonisch of via een app een taxi bestellen.Wilt u weten waar u een taxi kunt vinden en hoeveel een rit kost?  U kunt ook een taxi bestellen via Uber en Bolt. 

Collecto  


Collecto (Taxi Verts) is een collectieve taxidienst aangeboden door het Gewest en de MIVB die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens binnen heel Brussel. De taxi’s groeperen maximum 4 personen die dezelfde richting uitwillen. Een rit aanvragen en betalen gebeurd met de app van Collecto. Een rit kost 6 euro.

Anders dan een andere taxi is het vertrekpunt. Een Collecto Taxi vertrekt aan een halte van de MIVB. Er zijn meer dan 200 vertrekpunten aan haltes van de MIVB. U vindt ze in de app maar ook de halte zelf heeft een bord met het Collecto-logo en haltenummer. U wordt afgezet aan uw woning in Brussel. De duur van de rit is afhankelijk van het aantal medepassagiers en de afstand.

Eigen wagen

Hebt u toch een eigen wagen nodig en hebt u geen privé- parkeerplaats? Hou rekening met de Lage Emissie Zone  die in heel Brussel geldt.

Bewonerskaart

Bent u inwoner van de gemeente Anderlecht, Elsene, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Vorst of Watermaal-bosvoorde, dan organiseert Parking.Brussels het parkeren in uw gemeente. U dient een bewonerskaart aan te vragen bij Parking.Brussels.

Bent u inwoner van de gemeente Etterbeek, Oudergem, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-pieters-Woluwe, Stad Brussel (Laken, Haren, Neder-over-Heembeek) of Ukkel, dan organiseert de gemeente zelf het parkeren. U dient een bewonerskaart aan te vragen bij uw gemeente. 

Wilt u weten wat de regels rond parkeren zijn of waar er parkings zijn? Bekijk het overzicht van alle nuttige informatie over parkeren.

 

Autodelen

Wandelen

Te voet

Wandelen is de ideale manier om Brussel echt te leren kennen of om je toerist in eigen stad te voelen. Van in het centrum wandelt u op 20 minuten naar het Poelaertplein waar u een panorama uitzicht heeft over heel de stad en op 45 minuten wandelt u via het park van Tour & Taxis naar Jette of Laken. Of kies een traject langs de Kunstberg omhoog richting Naamsepoort en nog verder het Flageyplein.

Via Google Maps  stippelt u gemakkelijk een route uit. Laat u inspireren en kijk ook eens naar de alternatieve routes zoals de Mixity Walks  van Visit Brussels of wandel de Groene Wandeling langs de rand van Brussel. Voor originele wandelingen in de stad, kan u het aanbod bekijken van stadskenners en gidsen  Brukselbinnenstebuiten, Korei en Bazaar Trottoir.

Te voet