Brussel en mobiliteit

Beweeg u voort in Brussel met de auto, openbaar vervoer, fiets of te voet.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen

Met de auto of taxi

Met de auto of taxi

Deelsteps en andere alternatieven

Deelsteps en andere alternatieven

Per wijk te weten komen hoe het zit qua mobiliteit? Ga mee op woontour!

Een woontour is een gegidste rondleiding met de fiets of de bus door de Brusselse wijken. U krijgt meer informatie over de woonmogelijkheden, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de aanwezigheid van groen en veel meer.

Schrijf u hier in.

Benieuwd naar het gewestelijk mobiliteitsplan? Good move is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om samen oplossingen te vinden.

Openbaar vervoer

Trein

Brussel telt 31 treinstations, beheerd door de NMBS. De trein is een onderschat vervoersmiddel binnen Brussel want het vormt in sommige gevallen de snelste verbinding tussen punt A en punt B.

Tip: Een standaardticket voor zone Brussel (de 19 gemeenten) kost 2,40 euro. Daarmee kunt u een hele dag in de zone reizen, op voorwaarde dat u de zone niet verlaat. Opgelet: als u uw ticket aan het loket koopt, dan krijgt u het standaardticket van 2,40 euro. Aan de automaat, op de website of in de app moet u echter een enkele reis aanduiden in plaats van een ticket heen-en terug, anders betaalt u het dubbele van de prijs, namelijk 4,80 euro.

Metro en tram

Met de metro of tram verplaatst u zich vlot in Brussel. Het netwerk is uitgebreid en de MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer in Brussel) blijft dat netwerk ook uitbreiden. Onlangs kwam tramlijn 9 erbij richting UZ in Jette. Op termijn komt er nog een metro  richting Schaarbeek en het is de bedoeling om van aan het Noordstation een tramverbinding te maken richting Jette.  

Bus

De MIVB baat ook bussen uit. Die vullen het metro-en tramaanbod aan. Goed om te weten is dat er ook nachtbussen rijden, de zogenaamde ‘Noctis-bussen’. Tussen middernacht en drie uur ’s nachts vertrekken er om het half uur bussen vanuit het centrum naar de rand van de stad.


Daarnaast hebben ook De Lijn  (de Vlaamse vervoersmaatschappij) en de TEC (de Waalse vervoersmaatschappij) bussen die door Brussel rijden.

Fietsen en wandelen

Eigen fiets

Het snelste vervoersmiddel in Brussel is de fiets. Toegegeven, het is soms een uitdaging om te fietsen in Brussel en u  moet al eens een helling trotseren, maar er zijn manieren om die sterkste hellingen te omzeilen. Brussel heeft namelijk een netwerk van fietsroutes  langs de gemakkelijkste en veiligste wegen voor de fietser.

Kunt u uw fiets niet in uw woning kwijt? Reserveer een plaats in een van de vele fietsboxen  in Brussel.
Naast de reguliere fietsenmakers heeft Brussel ook fietsateliers die reparaties doen, fietsen verkopen en informatie geven.

Bent u het niet gewoon om in Brussel te fietsen? Neem dan deel aan ‘Bike Experience’.
Een coach geeft u tips over veilig fietsen in Brussel en begeleidt u langs de moeilijke punten van uw fietstraject.

Surf naar bike.brussels  voor een overzicht van alles wat er gebeurt rond fietsen in Brussel.

Deelfietsen

De meest bekende deelfietsen in Brussel zijn ongetwijfeld die van Villo!  U neemt een fiets op de ene locatie en laat hem achter op een andere. Ofwel koopt u een dagkaart of een ticket voor 7 dagen. Daarnaast is er ook een abonnementsformule die u kunt combineren met een abonnement van de MIVB.

Of misschien is een Blue-bike van de NMBS wel interessant voor u?
In Brussel vindt u een Blue-bike in de stations van Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg. Daarnaast zijn ze ook in een 50-tal andere stations in heel België aanwezig.

Of huur voor 17,50 euro per maand een Swapfiets. U krijgt uw eigen fiets met 7 versnellingen en als er iets stuk gaat, wordt de fiets na 1 dag hersteld.

Er zijn ook elektrische deelfietsplatformen actief. De Brusselse Billy-fietsen en de  Jump-fietsen van Uber vindt u het vaakst terug op straat.

Te voet

Wandelen is de ideale manier om Brussel echt te leren kennen of om je toerist in eigen stad te voelen. Van in het centrum wandelt u op 45 minuten via het park van Tour & Taxis naar Jette of Laken. Of kies een traject langs de Kunstberg omhoog richting Naamsepoort en nog verder het Flageyplein.

Via Google Maps  stippelt u gemakkelijk een route uit, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de alternatieve routes zoals de Mixity Walks  van Visit Brussels, de Groene Wandeling  langs groengebieden aan de rand van Brussel, installeer de ‘Be Walking, be Brussels’-app  op uw smartphone (enkel voor Android) of vraag bij Mobiliteit Brussel een de wandelgids  aan met de trage wegen van Brussel.

Met de auto of taxi

Autodelen & carpoolen

Met de abonnementssystemen van Cambio, Zen Car en Ubeeqo huurt u een auto per uur, voor een hele dag of voor langere periodes. Ideaal voor iedereen die af en toe een auto nodig heeft.

Bij DriveNow huurt u een auto per minuut. Deze auto’s hebben geen gereserveerde parkeerplaats. Of huur een auto via Zipcar

Via de Carpooldienst van Taxistop  deelt u uw dagelijkse woon-werktraject met anderen. Of misschien is Schoolpool wel interessant? Daarmee spreekt u met andere ouders af om beurtelings de kinderen naar school te brengen.

Autodelen.net is een dienst voor particulier autodelen en heeft als doel duurzame, mens- en milieuvriendelijke mobiliteit te bevorderen. Via Cozycar  deelt u een auto met mensen uit uw buurt.

Alle informatie over autodelen in Brussel

Eigen wagen

Hebt u toch een eigen wagen nodig en hebt u geen privé- parkeerplaats? Hou rekening met de Lage Emissie Zone  die in heel Brussel geldt. Informeer ook bij uw gemeente naar het parkeerplan en vraag uw bewonerskaart aan. In Brussel is er nu ook een Gewestelijk Parkeerplan maar nog niet alle 19 gemeenten doen hieraan mee.

Wilt u weten waar er parkings zijn? Bekijk het overzicht van alle nuttige informatie over parkeren, bewonerskaarten, het Gewestelijk Parkeerplan en veel meer.

Taxi

Misschien hebt u de Brusselse taxi’s al gezien op straat? U herkent ze aan hun zwarte kleur met gele bedrukking in dambordmotief.

Wilt u weten waar u een taxi kunt vinden en hoeveel een rit kost?  
 
Collecto is een collectieve taxidienst die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens binnen heel Brussel. De taxi’s groeperen maximum 4 personen die dezelfde richting uitwillen. Met een MOBIB-kaart betaalt u 5 euro per rit en zonder kost het u 6 euro.

Stap op aan één van de 200 Collecto-haltes  en wordt afgezet aan uw woning in Brussel.

Deelsteps en andere alternatieven

Er zijn verschillende aanbieders van elektronische deelsteps in Brussel: Lime, Troty en Dott.

Of vaar met de Waterbus van Vilvoorde naar Brussel-centrum en terug. Enkel in de periode mei tot en met oktober