Brussel en mobiliteit

Beweeg u voort in Brussel met de auto, openbaar vervoer, fiets of te voet.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen

Met de auto of taxi

Met de auto of taxi

Deelsteps en andere alternatieven

Deelsteps en andere alternatieven

Per wijk te weten komen hoe het zit qua mobiliteit? Ga mee op woontour!

Een woontour is een gegidste rondleiding met de fiets of de bus door de Brusselse wijken. U krijgt meer informatie over de woonmogelijkheden, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de aanwezigheid van groen en veel meer.

Schrijf u hier in.

Benieuwd naar het gewestelijk mobiliteitsplan? Good move is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om samen oplossingen te vinden.

Openbaar vervoer

Trein

Brussel telt 31 treinstations, beheerd door de NMBS. De trein is een onderschat vervoersmiddel binnen Brussel want het vormt in sommige gevallen de snelste verbinding tussen punt A en punt B.

Tip: Een standaardticket voor zone Brussel (de 19 gemeenten) kost 2,50 euro. Daarmee kunt u een hele dag in de zone reizen, op voorwaarde dat u de zone niet verlaat. Opgelet: als u uw ticket aan het loket koopt, dan krijgt u het standaardticket van 2,50 euro. Aan de automaat, op de website of in de app moet u echter een enkele reis aanduiden in plaats van een ticket heen-en terug, anders betaalt u het dubbele van de prijs, namelijk 5 euro.

Neem je de trein in combinatie met de metro, tram en/of bus? Kies voor een Brupass, Brupass XL of een gecombineerd abonnement.

Trein

Metro en tram

Met de metro of tram verplaatst u zich vlot in Brussel. Het netwerk is uitgebreid en de MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer in Brussel) blijft dat netwerk ook uitbreiden. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen (1,5,2 en 6) en 18 tramlijnen.

M3 een nieuwe metrolijn in ontwikkeling

Metrolijn 3 Bordet-Albert vormt een nieuwe ruggengraat voor het Brusselse vervoersnet. Met zijn noord-zuid oriëntatie verbindt deze lijn in 20 minuten Evere (Noord) via Schaarbeek en het stadscentrum met Vorst (Zuid). De werken van deze nieuwe lijn zijn begonnen in 2020.

Metro en tram

Bus

De MIVB heeft naast tram en metro ook 52 buslijnen. Goed om te weten is dat er ook 11 nachtbuslijnen rijden, de zogenaamde ‘Noctis-bussen’. Tussen middernacht en drie uur ’s nachts vertrekken er om het half uur bussen vanuit het centrum naar de rand van de stad.


Daarnaast hebben ook De Lijn  (de Vlaamse vervoersmaatschappij) en de TEC (de Waalse vervoersmaatschappij) bussen die door Brussel rijden.

Bus

Fietsen en wandelen

Eigen fiets

Het snelste vervoersmiddel in Brussel is de fiets. Toegegeven, het is soms een uitdaging om te fietsen in Brussel en u  moet al eens een helling trotseren, maar er zijn manieren om die sterkste hellingen te omzeilen. Brussel heeft namelijk een netwerk van fietsroutes  langs de gemakkelijkste en veiligste wegen voor de fietser.

Fietsparking

Kunt u uw fiets niet in uw woning kwijt? Reserveer een plaats in een van de fietsboxen bij u in de buurt. Naast de lokale fietsboxen zijn er in het stadscentrum (het Beursstation en parking De Brouckère) grote fietsparkings met in totaal 900 beveiligde fietsparkeerplaatsen. 

Pendelt u en wilt u veilig uw fiets parkeren aan een Brussels treinstation? De stations Brussel-NoordLuxemburgZuid en Centraal beschikken elk over een gesloten fietsenstalling waartoe je toegang hebt met behulp van een badge. Om gebruik te kunnen maken van die dienst, begeef je je naar het fietspunt van het station naar keuze.

Bent u het niet gewoon om in Brussel te fietsen? Neem dan deel aan ‘Bike Experience’. Een coach geeft u tips over veilig fietsen in Brussel en begeleidt u langs de moeilijke punten van uw fietstraject.

Surf naar bike.brussels  voor een overzicht van alles wat er gebeurt rond fietsen in Brussel.

Fiets

Deelfietsen

De meest bekende deelfietsen in Brussel zijn ongetwijfeld die van Villo!  U neemt een fiets op de ene locatie en laat hem achter op een andere. Ofwel koopt u een dagkaart of een ticket voor 7 dagen. Daarnaast is er ook een abonnementsformule die u kunt combineren met een abonnement van de MIVB.

Of misschien is een Blue-bike van de NMBS wel interessant voor u?
In Brussel vindt u een Blue-bike in de stations van Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg. Daarnaast zijn ze ook in een 50-tal andere stations in heel België aanwezig.

Of huur voor 18,90 euro per maand een Swapfiets. U krijgt uw eigen fiets met 7 versnellingen en als er iets stuk gaat, wordt de fiets na 1 dag hersteld. Net als de elektrische deelsteps zijn er deelfietsen die je via een app kan reserveren. 

Deelfietsen

Te voet

Wandelen is de ideale manier om Brussel echt te leren kennen of om je toerist in eigen stad te voelen. Van in het centrum wandelt u op 20 minuten naar het Poelaertplein waar u een panorama uitzicht heeft over heel de stad en op 45 minuten wandelt u via het park van Tour & Taxis naar Jette of Laken. Of kies een traject langs de Kunstberg omhoog richting Naamsepoort en nog verder het Flageyplein.

Via Google Maps  stippelt u gemakkelijk een route uit. Laat u inspireren en kijk ook eens naar de alternatieve routes zoals de Mixity Walks  van Visit Brussels of wandel de Groene Wandeling langs de rand van Brussel. Voor originele wandelingen in de stad, kan u het aanbod bekijken van stadskenners en gidsen  Brukselbinnenstebuiten, Korei en Bazaar Trottoir.

Te voet

Met de auto of taxi

Autodelen

Een wagen brengt heel wat kosten met zich mee en het is niet altijd handig parkeren in de stad. Hebt u een wagen die u af en toe nodig heeft maar toch vaak stilstaat? Of hebt u geen wagen maar kunt u er wel af en toe een gebruiken? Dan is autodelen misschien wel een oplossing. Bereken hoeveel u kan besparen met autodelen.  

Het aanbod autodelen in Brussel of zoek naar deelwagens in uw buurt.

 

Autodelen

Eigen wagen

Hebt u toch een eigen wagen nodig en hebt u geen privé- parkeerplaats? Hou rekening met de Lage Emissie Zone  die in heel Brussel geldt.

Bewonerskaart

Bent u inwoner van de gemeente Anderlecht, Elsene, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek, Vorst, dan organiseert Parking.Brussels het parkeren in uw gemeente. U dient een bewonerskaart aan te vragen bij Parking.Brussels.

Bent u inwoner van de gemeente Etterbeek, Oudergem, Sint-Gillis, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-pieters-Woluwe, Stad Brussel (Laken, Haren, Neder-over-Heembeek), Ukkel, Watermaal-bosvoorde, dan organiseert de gemeente zelf het parkeren. U dient een bewonerskaart aan te vragen bij uw gemeente. 

Wilt u weten wat de regels rond parkeren zijn of waar er parkings zijn? Bekijk het overzicht van alle nuttige informatie over parkeren.

Taxi

Misschien hebt u de Brusselse taxi’s al gezien op straat? U herkent ze aan hun zwarte kleur met gele bedrukking in dambordmotief. De Taxi's bevinden zich in de buurt van treinstations en centrale punten in de stad. U kan ook telefonisch of via een app een taxi bestellen. 

Wilt u weten waar u een taxi kunt vinden en hoeveel een rit kost?  
 
Collecto is een collectieve taxidienst die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens binnen heel Brussel. De taxi’s groeperen maximum 4 personen die dezelfde richting uitwillen. Met een MOBIB-kaart betaalt u 5 euro per rit en zonder kost het u 6 euro. Stap op aan één van de 200 Collecto-haltes  en wordt afgezet aan uw woning in Brussel. Sinds de corona-epidemie is Collecto tot nader order niet meer beschikbaar. 

Deelsteps en andere alternatieven

Er zijn verschillende aanbieders van elektronische deelsteps in Brussel waaronder PonyDott en Lime. Naast elektrische deelsteps kan je ook scooterdelen en fietsdelen. Ook hier zijn heel wat aanbieders.

Of vaar voor 3 euro met de Waterbus van Vilvoorde naar Brussel-centrum en terug. Enkel in de periode mei tot en met oktober.

Deelsteps