Bestaat er een huuraanbod voor personen met een handicap?

De meeste gemeenten en OCMW’s hebben woningen die aangepast zijn aan personen met een handicap. Hieronder sommen we een aantal diensten op waar u zich kunt aanmelden voor een woning.

Ook via immo-websites kunt u in uw zoekopdracht de categorie ‘aangepast aan personen met een handicap’ aanduiden. Of u kunt in de zoekfunctie aangeven dat u een appartement met een lift of op het gelijkvloers wilt. 

Daarnaast bestaat er financiële steun en kunt u persoonlijk advies vragen via BrAP of een van de begeleidingsdiensten onderaan deze pagina contacteren.

Advies

BrAP - het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap - ondersteunt en adviseert personen met een handicap. Deze organisatie is het eerste aanspreekpunt voor personen met een handicap in Brussel. 

Woningaanbod

U kunt u inschrijven voor een sociale woning in Brussel, maar de wachtlijst is erg lang. U kunt ook via een sociaal verhuurkantoor op zoek gaan naar een aangepaste huurwoning. Ook hier zijn er voorwaarden (u mag niet te veel verdienen bijvoorbeeld) en er zijn veel kandidaat-huurders.

De dienst gemeente-eigendommen van Stad Brussel, de Grondregie, heeft in haar woningaanbod appartementen die aangepast zijn aan personen met een handicap. Deze woningen liggen in 1000 Brussel, Laken, Neder-over-Heembeek of Haren. U moet u eerst inschrijven op de lijst met kandidaten. Bekijk hun woningaanbod.

Het OCMW van Stad Brussel heeft ook een woningaanbod voor personen met een handicap. Bekijk de voorwaarden om huurder te worden en het woningaanbod zelf.

Naast het OCMW en de Grondregie van Stad Brussel heeft elke andere Brusselse gemeente een OCMW en een dienst gemeente-eigendommen die mogelijk ook woningen voor personen met een handicap verhuren. Informeer bij uw gemeente of OCMW.

Via de zoekfuncties van immo-websites kunt u in de criteria aanduiden dat de woning moet aangepast zijn aan personen met een handicap. Soms kunt u ook aangeven dat er altijd een lift moet zijn of dat u specifiek een gelijkvloers appartement zoekt: 

Of schakel een makelaar in die voor u op zoek gaat naar een geschikt huis of appartement in Brussel.

Begeleidingsdiensten

Onderstaande diensten kunt u contacteren als u begeleiding zoekt bij het zelfstandig wonen. Zij bieden ‘rechtstreeks toegankelijke hulp’: u hebt hiervoor geen attest nodig. Een vermoeden van handicap volstaat.