Met vrienden een woning huren

Samen met vrienden, kennissen of zelfs onbekenden een appartement of een huis huren, maakt wonen in Brussel goedkoper. En het is nog gezellig ook omdat er altijd wel iemand is om een praatje mee te slaan. Deze vorm van wonen wordt ook wel eens ‘samenhuizen’, ‘cohousing’, ‘colocation’ (in het Frans) of ‘medehuren’ genoemd.

Hier vindt u 6 tips die u op weg helpen om zelf aan cohousing te doen.

1) Zoek een huisgenoot of een woning om te delen via deze websites:
  • www.appartager.be: bevat een heleboel interessante aanbiedingen voor wie op zoek is naar een kamer of een huisgenoot.
  • De Facebookgroep Bxl à Louer - de bouche à oreille ( II)  is enorm populair onder jongeren in Brussel. U vindt er oproepen van mensen die een kamer of een appartement te huur aanbieden of van mensen die op zoek zijn naar huisgenoten of appartementsgenoten.
  • www.cohabs.com: kamers in gemeenschapshuizen met aantrekkelijke binnenhuisarchitectuur. De huurprijs ligt hier hoger. U betaalt voor het mooie interieur en de kamers zijn meestal al bemeubeld.
  • www.ikoab.com: kamerverhuur in gemeenschapshuizen. Gelijkaardig aan ‘Cohabs’. Ook hier is de huurprijs hoger. De kamers zijn ook bemeubeld.
2) Wist u al dat er in Brussel een apart type huurcontract bestaat voor medehuren?

Sinds januari 2018 is medehuren officieel gereglementeerd in de Brusselse huurwet.

De huurders en de verhuurder zijn sinds 2018 door slechts één huurcontract verbonden. Bovendien wordt er verplicht een medehuurpact aan het contract toegevoegd. Dat bevat de gemeenschappelijke leefregels voor de huisgenoten:

  • de verdeling van de huurprijs
  • afspraken over eventuele schadegevallen en over de huurwaarborg
  • de regeling van de verzekering

Zo hebben de huurders een duidelijk beeld van hun verplichtingen ten opzichte van elkaar. Ten opzichte van de verhuurder zijn ze samen aansprakelijk.

Wil een van de medehuurders de woning verlaten? Het medehuurpact voorziet een opzegtermijn van 2 maanden, zonder vergoeding. Voorwaarde: een nieuwe medehuurder vinden die door de groep wordt aanvaard of er actief één gezocht hebben.

Meer informatie over de nieuwe regelgeving rond medehuren

3) Maak goede afspraken met uw huisgenoten

Spreek met uw huisgenoten af hoe de huishoudelijke taken verdeeld worden, wanneer de huur en de bijkomende kosten gestort moeten worden, hoe u met elkaars materiaal en privacy omgaat, hoe u staat tegenover het uitnodigen van vrienden in de gedeelde woning, tot hoe laat er lawaai mag zijn enzovoort.

4) Kent u de organisatie ‘Samenhuizen’ al?

Samenhuizen is het aanspreekpunt voor cohousing en samenhuizen in Vlaanderen en Brussel. Soms staan er ook interessante zoekertjes op hun website. Meer informatie vindt u op www.samenhuizen.be.

5) Zorg ervoor dat u correct verzekerd bent.
  • Bent u nog gedomicilieerd bij uw ouders? Dan dekt hun woningverzekering en de familiale verzekering uw woning in medehuur ook.
  • Bent u gedomicilieerd in uw woning in medehuur? Dan kunt u het best met alle medehuurders een gezamenlijke woningverzekering afsluiten op naam van één verzekeringnemer. De kosten daarvan verdeelt u over alle medehuurders. Ook de dekkingen voor de inboedel en diefstal kunnen gemeenschappelijk afgesloten worden.
  • Een derde optie is dat de eigenaar in zijn eigen brandverzekering een clausule ‘afstand van verhaal’ opneemt, waarvan de medehuurders dan de meerkosten dragen. Op die manier moeten de medehuurders zelf geen brandverzekering meer afsluiten. Ze moeten wel zelf hun inboedel verzekeren en eventueel een bijkomende dekking tegen diefstal afsluiten.

Meer informatie over verzekering bij samen huren.  
 

6) Kom uit uw kot

Kom uit uw kot en ga samen met uw huisgeno(o)t(en) op verkenningstocht door Brussel. Met twee (of meer) is toch altijd leuker dan alleen.