Met welke kosten moet u rekening houden?

Als u een appartement of een huis huurt, zijn er verschillende kosten waar u rekening mee moet houden. We sommen ze even voor u op:

 • De huur. Die betaalt u meestal voor het einde van de maand of aan het begin van de maand. Wanneer precies, dat spreekt u met de verhuurder af. Via huurprijzen.brussels kunt u de indicatieve huurprijs nagaan. Zo kunt u controleren of de gevraagde huurprijs overeenkomt met de indicatieve huurprijs voor uw type woning in uw buurt.
  De verhuurder heeft het recht om de huurprijs jaarlijks te indexeren, maar alleen als dat in het huurcontract staat. Indexeren kan ten vroegste op de verjaardag van de start van het huurcontract
   
 • De huurwaarborg. De huurwaarborg bedraagt twee maanden huur. Dat geld stort u op een aparte rekening. Dat gebeurt meestal net voordat het huurcontract wordt ondertekend. Meer informatie over de huurwaarborg. 
   
 • De maandelijkse kosten: de kosten voor verwarming, elektriciteit en water. Ga vooraf goed na of deze kosten in de huurprijs inbegrepen zijn of dat u de betaling zelf moet regelen met de water- en energiemaatschappijen
   
 • De kosten voor internetaansluiting en/of tv-abonnementen. Dat moet u meestal zelf regelen en hiervoor moet u dus zelf nog budget voorzien. 
   
 • De kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Als u in een appartementsgebouw woont met een lift, een gemeenschappelijke trappenhal enzovoort, dan mag de verhuurder vragen om mee te betalen voor het beheer van deze gemeenschappelijke ruimtes. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onderhoud van de lift, de schoonmaak van de trappenhal, het gebruik van water voor het onderhoud van deze gemeenschappelijke delen, de kosten voor de verlichting ...
   
 • De onderhoudskosten van verwarmingsketels en/of schoorstenen enzovoort. De afspraken hierover staan in het huurcontract.
   
 • De woonverzekering of de brandverzekering (en soms ook de verzekering tegen diefstal). 

Wie moet welke herstelling betalen? De huurder of de verhuurder? En wie is verantwoordelijk voor welk soort onderhoud? Raadpleeg de lijst met verplichtingen voor beide partijen.