Tips voor een woningbezoek

Voordat u een huurcontract ondertekent, bezoekt u best de woning. Daarbij is het nuttig om op bepaalde zaken te letten.

 1. Controleer vooraf of het appartement of huis goed gelegen is. Is er een vlotte verbinding naar uw school, uw werk, uw vrijetijdsactiviteiten, het stadscentrum en uw vrienden of familie? Zijn er voldoende winkels, cafés, restaurants, sportzalen enzovoort in de buurt?
   
 2. Bezoek de woning op een weekdag zodat u een realistisch beeld krijgt van de drukte en de sfeer in de wijk en van het omgevingsgeluid in de woning.
   
 3. Let op de lichtinval en hou daarbij rekening met het weer op het moment dat u de woning bezoekt.
   
 4. Hou rekening met de oriëntatie. Een terras dat georiënteerd is op het zuiden heeft het meeste zon.
   
 5. Ga na of er lawaai is. Kunt u de boven- of onderburen horen? Controleer of u veel straatlawaai hoort als u binnen bent. Zeker voor de slaapkamer is dat belangrijk.
   
 6. Kijk na of er dubbele beglazing is.
   
 7. Vraag naar de energieprestatie van de woning. In principe moet de verhuurder het energieprestatiecertificaat (EPC) ter beschikking stellen. U kunt ook via de vorige huurder informatie inwinnen. Vraag bijvoorbeeld naar de maandelijkse kosten die hij/zij betaalde.
   
 8. Let op de vochtigheid. Hangt er een muffe geur in de woning of ziet u vochtplekken op de muur?
   
 9. Vraag na of er meubels blijven staan en zorg ervoor dat u goed weet wat de vorige huurders meenemen. Dat geldt voor al het materiaal in de woning: gordijnen, lampen, kastjes …
   
 10. Informeer naar de keukeninrichting: welke apparaten of machines horen bij de woning en welke niet?
   
 11. Staar u niet blind op het aantal vierkante meter van een appartement maar let erop of het appartement praktisch/functioneel opgebouwd is.