Certificaat energieprestatie (EPB)

Een vrouw op haar terras in het cohousingproject Brutopia in Vorst.

Wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gebouw, een woning of een kantoorruimte van meer dan 500 m² wil verkopen, moet sinds 1 mei 2011 een EPB (in Vlaanderen heet dat een energieprestatiecertificaat - EPC) kunnen voorleggen. Het document geeft de energiescore van het gebouw weer.

Ook wie een woning of kantoorruimte wil verhuren, moet sinds 1 november 2011 zo’n certificaat laten opmaken. 

Het EPB is gebaseerd op het principe van het energielabel op huishoudtoestellen (klasse A tot G). Gebouwen met een hoge energieprestatie die bijvoorbeeld over ramen met dubbele beglazing beschikken, dakisolatie en een nieuwe verwarmingsketel scoren hoog terwijl tochtige gebouwen een slecht punt krijgen.

Het certificaat moet bij de verkoopakte worden gevoegd en ook in de aankondiging van de verkoop moet de informatie uit het EPB worden verwerkt.

Prijs

De kostprijs van een EPB, dat een geldigheidsduur van tien jaar heeft, kent geen vaste prijs. Wat u betaalt is afhankelijk van de complexiteit van de woning. Wie geen certificaat kan voorleggen, riskeert een boete 200 en 650 euro. 

Certificateurs

Leefmilieu Brussel erkent de certificateurs die de energieprestatiecertificaten opstellen. Zij doen dit na een plaatsbezoek en verwerken de gegevens via een softwareprogramma. Raadpleeg een lijst van erkende certificateurs.

Meer informatie

Leefmilieu Brussel
www.leefmilieu.brussels
email via de website
02 775 75 75

Brussel beter leren kennen? Ga mee op woontour

Op zoek naar een woning, maar u weet nog niet precies waar? Ga mee op een woontour. Tijdens deze gegidste rondleidingen met de fiets of de bus ontdekt u de wijken van Brussel.

Schrijf in voor een fietstour of een bustour