Lening voor een woning - privé

Lenen voor een woning

In de privésector hebt u een enorme keuze aan formules. Hoeveel u precies kunt lenen, is afhankelijk van:

  • Wat u kunt terugbetalen
  • De waarde van de woning
  • De waarborgen

Hoeveel kunt u per maand terugbetalen?

De gangbare regel is dat u niet meer dan een derde van uw netto maandelijks gezinsinkomen terugbetaalt. Bent u een goede spaarder of hebt u geen andere afbetalingen? Dan staat de bank soms een hoger bedrag toe. Het bedrag van de maandelijkse terugbetaling hangt ook af van de rentevoet en de looptijd.

De waarde van de woning

De waarde van de woning bepaalt ook hoeveel u kunt lenen. Ga ervan uit dat u maar een deel van de prijs van de woning kunt lenen tegen gunstige voorwaarden. Hoe meer u moet lenen, hoe hoger de rente. U kunt nooit meer lenen dan de prijs van uw woning.

De waarborgen

Als u wilt lenen voor een huis, zal de bank waarborgen vragen. De bank wil zeker zijn dat ze ooit het geld terugkrijgt. Daarvoor legt de bank een hypotheek op uw woning. Kunt u extra waarborgen geven, zoals aandelen, obligaties of kasbons? Dat kan een gunstig effect hebben op het bedrag dat u kunt lenen.

Schuldsaldoverzekering

Sluit samen met uw lening ook een schuldsaldoverzekering af. Als u of uw partner overlijdt, moeten de overblijvende partner of de erfgenamen de lening niet verder afbetalen. Bij sommige banken is een schuldsaldoverzekering een voorwaarde om geld te kunnen lenen, maar het is niet verplicht.

De verzekeringspremie hangt af van verschillende factoren: het te verzekeren kapitaal en de interestvoet van uw woonkrediet, de looptijd, uw leeftijd, de eventuele risico’s op overlijden (of u rookt of niet, gezondheidsproblemen). In bepaalde gevallen kunt u de premies gedeeltelijk aftrekken van de belastingen.

Meer informatie krijgt u bij uw bank of uw notaris.

Hier kunt u schuldsaldoverzekeringen vergelijken om een idee te krijgen.

 

Onafhankelijk advies en banken vergelijken?

U kunt terecht bij onafhankelijke adviseurs die samen met u de verschillende formules en tarieven van verschillende banken bekijken, een financieel plan opmaken enzovoort. Hun diensten zijn gratis.

Andere interessante websites om hypothecaire leningen en schuldsaldoverzekeringen te vergelijken:

U kunt ook tarieven vergelijken. Maak daarvoor een afspraak bij verschillende banken. Op de websites van banken kunt u zelf berekeningen maken of basistarieven vinden.

Kosten

Net als de aankoopakte wordt ook de hypothecaire lening verleden door de notaris. Bij een hypothecaire lening moet u dus rekenen op kosten:

  • Het registratierecht voor de akte van hypothecaire lening (1% op het bedrag van de lening + lasten)
  • Het ereloon van de notaris
  • Kosten voor hypothecaire inschrijving
  • Minder grote aktekosten

Hoe meer u leent, hoe lager de procentuele kost. Deze kosten kunt u heel gemakkelijk berekenen op de website www.notaris.be.