Premies voor het onderhoud van uw woning

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het goed beheer van uw woning. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stimuleert u met verschillende premies. Zo blijven de huizen in Brussel goed onderhouden.

Renovatiepremie

Renovatiepremie

Energiepremie

Energiepremie

Gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Gemeentelijke premies
Spiegelplein Jette

Gemeentelijke premies

Renovatiepremie

De renovatiepremie is er voor werk dat de stabiliteit, veiligheid en gezondheid garandeert of de woning moderniseert en het comfort verbetert. De premie helpt eigenaars om de bewoonbaarheid, het comfort en de veiligheid van hun woning te verbeteren. 

Eigenaars die renoveren, krijgen door de premie 30 tot 70% van hun investering terug tot een maximumbedrag van 35.000 euro. Heeft de woning meer dan drie slaapkamers? Dan komt daar voor elke extra slaapkamer 5.000 euro bovenop.

Welk percentage u terugkrijgt, hangt af van uw gezinsinkomen en de plaats van de woning.
Bekijk de voorwaarden op de website van Huisvesting.Brussels.

De premie kunt u aanvragen aan de loketten van Urban Brussels op dinsdag en vrijdag van 9 tot 11.45 uur (Kunstberg 10-13, 1000 Brussel, 02 432 84 00).

Energiepremie

In Brussel zijn veel woningen slecht geïsoleerd en installaties verouderd, wat een enorm efficiëntie- en geldverlies met zich meebrengt. Om dat tegen te gaan, geeft Leefmilieu Brussel energiepremies voor studie en audit, isolatie en ventilatie, en verwarming van een woning.

Het premiebedrag hangt af van het gezinsinkomen, de gezinssamenstelling, de leeftijd en de ligging van de woning. Hier vindt u alle informatie over de energiepremies en u kunt uw premie online aanvragen.

Bij energiepremies krijgt u een percentage van uw investering na acht weken terugbetaald. Kijk vooraf even de voorwaarden na om te zien of u in aanmerking komt.

Leefmilieu Brussel: bel 02 775 75 75 of stel uw vraag online.

Gevelrenovatie

De premie voor gevelrenovatie is bedoeld om het uitzicht van een Brusselse woning te verbeteren. De premie geldt alleen voor werken aan de straatkant.

Soorten werken

De premie is er voor opknappingswerk, om de hele gevel schoon te maken. Het kan gaan om:

  • Steigers plaatsen (ook de dekzeilen)
  • Niet-geverfde gevels reinigen
  • Gevels herschilderen en de onderlaag voorbewerken
  • Ramen, buitendeuren, ijzerwerk en beschildering onderhouden
  • Houten, metalen of geschilderde elementen onderhouden
  • Een vochtwerende laag of een anti-graffitilaag aanbrengen
  • Lijstwerk, balkons of loggia’s herstellen
  • Alles afwerken.

De premie voor gevelrenovatie kan niet voor ruwbouw, omvangrijke voegwerken, of om ramen te vervangen. Daarvoor zijn er de renovatiepremies. 

Voorwaarden

Onder welke voorwaarden u deze premie kunt aanvragen, vindt u op de website van Huisvesting Brussels. Het moet gaan om renovaties van 700 tot 25.000 euro (incl. btw). Daarvan krijgt u een deel terugbetaald, afhankelijk van uw gezinsinkomen en de ligging van de woning.

Vraag de premie aan vóórdat u gaat renoveren. De premie zelf kunt u aanvragen aan de loketten van Urban Brussels op dinsdag en vrijdag van 9 tot 11.45 uur (Kunstberg 10-13, 1000 Brussel, 02 432 84 00).

 

Gemeentelijke premies

Sommige gemeenten in het Brussels Gewest geven nog andere of extra premies. Dat kan een extra percentage zijn boven op het percentage van de renovatiepremie of een premie om regenwater op te vangen.

U vindt hieronder de websites van de Brusselse gemeenten voor meer informatie over de gemeentelijke premies. Informeer zeker bij de gemeente zelf indien u zeker wilt zijn van hun premieaanbod.

Voor advies op maat en hulp om premies aan te vragen

Homegrade

Gaat u renoveren en wilt u advies op maat? Neem contact op met Homegrade. Zij ontvangen u in hun infoloket en adviseren u over de aanvraag van een premie of de technische kant van uw dossier.
Bovendien publiceert Homegrade elk jaar een uitgebreide samenvatting van de beschikbare premies en voordelen voor heel Brussel. 

Bel 02 219 40 60 of 1810 (dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 14 tot 16 uur)
Queteletplein 7, 1210 Sint-Joost-ten-Node (dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag van 14 tot 17 uur, behalve in de schoolvakanties)
www.homegrade.brussels
info@homegrade.brussels

Netwerk Wonen

Netwerk Wonen zijn tien Brusselse verenigingen die zich inzetten op stadsvernieuwing. Ze ondersteunen participatie van mensen die hun wijk nieuw leven willen inblazen.

Iedereen die in het werkgebied van een van deze verenigingen woont, kan er terecht voor renovatieadvies op maat. Netwerk Wonen focust op woningen in een Ruimte met Versterkte Ontwikkeling van Huisvesting en Renovatie (RVOHR).
www.netwerkwonen.be