Premies voor het onderhoud van uw woning

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het goed beheer van uw woning. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stimuleert u met verschillende premies. Zo blijven de huizen in Brussel goed onderhouden.

Renovatiepremie

Renovatiepremie

Energiepremie

Energiepremie

Gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Gemeentelijke premies
Spiegelplein Jette

Gemeentelijke premies

Renovatiepremies en energiepremies

Sinds 1 januari 2022 bundelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alle energie en renovatiepremies onder RENOLUTION.Brussels. De RENOLUTION-premies zijn de nieuwe overkoepelende naam van de Energiepremies, de Premie voor de renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels.

Er zijn in totaal 45 RENOLUTION-premies voor zowel renovatie- als energiebesparingswerkzaamheden. U vindt een samenvatting van alle premies in deze tabel. Krijg een overzicht van de premies op basis van uw renovatievraag. U kan voor uw renovatie maar één enkele aanvraag indienen voor alle premies waar u recht op hebt

Renolution bundelt alle info maar weet u toch niet goed waar te beginnen? Homegrade geeft u gratis advies en ondersteuning ongeacht of u huurder, eigenaar, of mede-eigenaar bent.

U kunt voor renovaties een ECORENO-krediet aangaan om alle soorten werken uit te laten voeren tegen dezelfde voordelige rentevoet. Afhankelijk van het dossier gaat het om een hypothecair krediet of om een consumentenkrediet. 

Gemeentelijke premies

Sommige gemeenten in het Brussels Gewest geven nog andere of extra premies. Deze premies focussen vooral op ecologische initiatieven en het vergroenen van de gemeente. Premies voor het installeren van een regenton (regenwatercollector), plaatsing van een zonneboiler en de aankoop van een composteervat. Wilt u uw gevel of straat groener maken? In onder andere Schaarbeek, Elsene en Sint-Gillis worden vormen van straattuinieren aangemoedigd zoals een klimplant laten plaatsen aan de straatkant langs u gevel.

U vindt hieronder de websites van de Brusselse gemeenten voor meer informatie over de gemeentelijke premies in uw (toekomstige) gemeente.

Btw-verlaging Federale Overheid

Als u woning 10 jaar oud is en u wilt grondig renoveren kan dat tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. Het gaat over werken aan de binnenkant van de woning, de buitenkant van de woning en onderhoud van de woning. Is u woning nog geen 10 jaar oud? De Federale overheid voert een tijdelijke btw-verlaging in naar 6% voor volgende renovaties:

Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

  • Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.

Is u woning meer dan 10 jaar oud dan moet u geen rekening houden met deze tijdelijke regeling.