Huis of appartement kopen in Brussel-Stad

zicht vanop de Kunstberg in Brussel

Wilt u een huis of een appartement kopen in Brussel-Stad (centrum, Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren)?

Brussel-Stad is een van de 19 gemeenten van het Brussels Gewest. Ze bestaat uit verschillende delen:

  • het stadscentrum (de Vijfhoek)
  • de Noordwijk
  • de zuidelijke as Louiza-Roosenvelt
  • de Europawijk (met onder andere de Squares)
  • Laken
  • Neder-Over-Heembeek
  • Haren

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

  1. de prijs van een huis of appartement in Brussel-Stad
  2. de karakteristieken van de gemeente
  3. de praktische kant bij de aankoop van een huis of appartement

De wijken van Brussel-stad verkennen met de bus of de fiets?

Wilt u de verschillende wijken en delen van Brussel-Stad leren kennen? Ga mee op verkenning tijdens de gegidste woontours van Wonen in Brussel, met de bus of met de fiets. 

Schrijf nu in

Prijs van een huis of appartement in Brussel-Stad

Brussel-Stad behoort tot de duurdere gemeenten van het Brussels Gewest. U betaalt er gemiddeld 247.172 euro voor een appartement en 407.319 euro voor een huis of villa.

We moeten deze cijfers wel nuanceren. Zo zijn er grote prijsverschillen mogelijk tussen het goedkopere Haren, Neder-Over-Heembeek en Laken enerzijds en de veel duurdere Europawijk, de zuidelijke as Louiza-Roosevelt en het centrum of de Noordwijk anderzijds.

Brussel (Brussel-Stad)
   -centrum (Vijfhoek, Noordwijk, as Louiza-Roosevelt en Squares)
   -Laken
   -Haren
   -Neder-over-Heembeek

407.319 euro 
494.060 euro*
334.630 euro*
293.923 euro*
299.635 euro*

247.172 euro 
272.484 euro*
167.709 euro*
193.794 euro*
192.651 euro*

* cijfers van 2017

Wilt u deze prijzen vergelijken met die van andere gemeentes in het Gewest? Raadpleeg hier het overzicht van de koopprijzen per gemeente.

Karakteristieken van Brussel-Stad

Brussel-Stad is met een oppervlakte van 32,6 km² de grootste gemeente van het Brussels Gewest. Er wonen meer dan 175.000 mensen, verspreid over het centrum, de Noordwijk, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek, de Europawijk en de as Louiza-Roosenvelt.

Deze gemeente, of beter, deze stad heeft dus een heel divers karakter: van het stedelijke en drukke centrum en de Noordwijk, over de statige Europawijk, de as Louizalaan-Roosevelt en het zeer diverse Laken, tot het dorpse Neder-Over-Heembeek en het landelijke Haren.

Het centrum – de Vijfhoek
Dit bruisende deel van Brussel-Stad ligt ingesloten tussen de Kleine Ring. Het is dichtbebouwd, met overwegend huurwoningen. Alle voorzieningen zijn op wandelafstand: cafés, restaurants, cultuurhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken, sportzalen, winkels, openbaar vervoer … Het centrum is het kloppende hart van Brussel en er valt altijd wel iets te beleven op en rond de autovrije lanen (Anspachlaan en omgeving). Er is een breed en divers aanbod van activiteiten. Een minpunt misschien: er is weinig groen in vergelijking met de rest van Brussel.

De Noordwijk
Deze wijk ligt ten noorden van de Vijfhoek en staat bekend als een hoogbouw-kantoorwijk. Het Noordstation, de kantoortorens en de haven zijn de bakens, met tussenin enkele aangename (groene) plekken zoals het Gaucheretplein. U vindt er veel (nieuwbouw)appartementen en nieuwe projecten aan het kanaal, bijvoorbeeld de woontoren UP-site, tegenover Tour & Taxis. De Noordwijk ligt op het grondgebied van verschillende gemeenten (Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node).

Laken
Deze noordwestelijke deelgemeente strekt zich uit van Tour & Taxis tot aan het Koninklijk Domein. Laken heeft een divers karakter en telt heel wat rustige en aangename volkswijken (meer daarover bij ‘wijken en hun woningbestand’). Het Bockstaelplein vormt het levendige hart met een wekelijkse markt en redelijk wat handelszaken in de buurt. Er loopt een metrolijn door Laken, lijn 6 richting Koning Boudewijn. Aan de noordelijke rand zijn er heel wat parken (Park van Laken, Ossegempark, Sobieskipark …) en natuurlijk ook de beroemde Heizel-site met het Atomium en de paleizen. 

Neder-Over-Heembeek
Nog noordelijker, achter het Koninklijk Domein van Laken en langs de linkeroever van het kanaal, vindt u Neder-Over-Heembeek. Deze deelgemeente heeft een dorps karakter en doet qua uitzicht en gevoel meer denken aan de Vlaamse aangrenzende gemeenten dan aan ‘de stad’. Hier geraakt u met de bus (of met de tram tot aan de rand van de deelgemeente).

Haren
Aan de overkant van het kanaal, tussen de spoorwegbundel en de NAVO, ligt het landelijke en dorpse Haren. Hier bent u aan de rand van het Brussels Gewest. Haren bestaat uit twee hoofdstraten die parallel lopen en door kleine dwarsstraatjes worden verbonden. Er is een treinstation.

Europawijk en de as Louizalaan-Roosevelt
Deze delen van Brussel-Stad zijn prestigieuzer dan de andere. Zowel de Europawijk als de omgeving rond de as Louizalaan-Roosevelt bestaat vooral uit burgerwijken met statige woningen (zie hieronder).

Praktische kant bij de aankoop van een huis of appartement