‘Château Leopold’: waar ook kippen en konijnen thuis zijn’

Deze jongelingen huren samen een huis in Laken. Fotografe: Anna Scholiers

In de wijk Bockstael in Laken staat ‘Château Leopold’, het huis van Sarah, Bas, Karen, Daphne, Jason, Gert, Arnout en Roxanne. Deze jonge mensen kozen er voor om samen te huren en zo de kosten te delen. Maar er is meer aan de hand. ‘Ons huis is niet te vergelijken met een studentenwoonst waar ieder zijn eigen kamer heeft. Hier wordt er echt samengewoond en -geleefd. Het collectieve aspect is belangrijk’, vertelt Sarah.

‘De meesten kwamen hier terecht via samenhuizen.be of appartager.be, soms ook omdat ze bevriend waren met een bewoner’, zegt Sarah.

Het huis telt een bont allegaartje van Belgen, Nederlanders, een Maleisiër en een Colombiaan. En ook de huisdieren zijn van exotische afkomst: de hond Ini komt recht uit de Colombiaanse jungle. Over de roots van Balthi het konijn en een kip zonder naam is minder geweten.

Sarah: ‘Als je graag samenwoont in een stad en graag omgeven bent door mensen van verschillende culturen, dan is Brussel de ideale plek. Er wordt hier dan ook veel samengewoond in huizen en appartementen met jonge mensen van over de hele wereld. Dat maakt Brussel interessanter dan de gemiddelde Vlaamse stad.‘

Rondhangen in de hangmat

Het collectieve aspect is belangrijk in Château Leopold. ‘Iedereen draagt zijn steentje bij in het huishouden. In de zomer houden we filmprojecties in de tuin en er zijn regelmatig huisfeestjes. Gewoon wat rondhangen in de woonkamer of in de hangmat vormt ook een belangrijk onderdeel van onze huisroutine’, lacht Sarah.

‘Wonen in een grootstad heeft altijd zijn goede en slechte kanten. Een sterk punt van Brussel is dat er altijd wel iets te doen is. Maar deze stad kan ook erg chaotisch zijn, wat dan toch ook weer een interessante dynamiek met zich meebrengt. Brussel is eigenlijk een klein dorp. Na een tijd ontdek je de plekken waar je altijd wel een bekende tegen het lijf kan lopen.’

Lijkt samen huren of kopen iets voor u?

Neem deel aan de woontours en kom meer te weten over (samen) huren en kopen in Brussel.

Meer info + inschrijven