Wonen in een loft met dakterras in de Kanaalzone

Dirk en zijn dochter Orla wonen in een triplex-appartement dat uitgeeft op de groene binnenkoer.

Een van de bakens in de Brusselse kanaalzone is ongetwijfeld het collectieve woonproject CôtéKaNal. Dirk en zijn dochter Orla zijn één van de bewoners en betrekken er een triplex-appartement dat uitgeeft op de groene binnenkoer. ‘Soms word je in de winter stil van de stilte’, drukt Dirk het iets wat filosofisch uit.

Eind jaren ’90 kocht een collectief van ‘gewone’ mensen de oude brouwerij op via de toenmalige beurs voor collectieve vastgoedaankoop. Dat was een initiatief van Stad Brussel om de leegstaande industriële panden in de binnenstand op te waarderen tot woningen.

Dirk: ‘We hebben de bestemming van het pand gewijzigd en samen de ruwbouw gedaan. Iedereen kreeg een casco woning die dan naar persoonlijke smaak kon worden aangekleed. De ene behield het industriële karakter en koos voor een ‘loft-achtige’ inrichting, de andere ging dan weer voor de stijl van een echt appartement.’

Ondertussen bestaat CôtéKaNal al 12 jaar en is het van een project van collectieve vastgoedaankoop geëvolueerd tot een klassieke mede-eigendom met een externe syndicus, aldus Dirk.

‘Patiogevoel’

‘De binnenkoer hebben we zo goed en zo kwaad mogelijk aangekleed met planten. Het is bijna een straat, die terrasvormig oploopt via de andere appartementen. Je krijgt er bijna een ‘patiogevoel’.’

Dirk houdt wel van de rust in het gebouw: ‘het is een aangename manier om in het centrum van Brussel te wonen. Je hoort de geluiden van de stad bijna niet. Soms word je in de winter zelfs stil van de stilte’.

‘We zitten ook niet op elkaars lip en daar is bewust voor gekozen. Dat zorgt voor genoeg privacy. Boven op het dak hebben we wel een gemeenschappelijk dakterras. In de zomer wordt daar wel eens een barbecue gehouden.’

Nog veel potentie

20 jaar geleden zag de Dansaertwijk er een pak anders uit. De buurt was verloederd en onveilig. Vandaag is er al veel verbeterd, maar volgens Dirk is er nog veel potentie: ‘de wijk zou al verder kunnen staan. Onlangs werden er bepaalde straten heraangelegd, maar zonder fietspaden. Dat is toch een gemiste kans vandaag’, aldus Dirk.

Positief is natuurlijk dat je hier een onuitputtelijk uitgangsaanbod hebt en massa’s faciliteiten bij de hand. Je vindt de meest uiteenlopende winkels en ingrediënten als je graag exotisch kookt bijvoorbeeld. En het Zoniënwoud, de groene long van Brussel, is vlakbij.’

Ziet u ook een toekomst in wonen in de Brusselse kanaalzone? 

Schrijf in voor woontour 4 , woontour 5 of voor de fietstour (woontour 6) en kom alles te weten over de toekomstige projecten langs het kanaal.

Meer info + inschrijven