Duurzaam wonen en leven

Een duurzame stad is mogelijk dankzij vruchtbare samenwerkingen. In Brussel werken bewonersgroepen, handelaars en verenigingen samen om van onze stad een duurzame woon- en werkplaats te maken.

Energiepremies

In Brussel kunt u verschillende acties ondernemen om zo duurzaam mogelijk te wonen zoals uw woning energiezuinig maken, groene stroom aankopen en bewust consumeren.

Verschillende Brusselse overheden bieden verschillende soorten premies aan. U kunt via Leefmilieu Brussel tal van energiepremies aanvragen. Deze focussen op de studie & audit, de isolatie & ventilatie en de verwarming van een woning.

citydev.brussels  ondersteunt de economische ontwikkeling en stedelijke vernieuwing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze organisatie wil bepaalde Brusselse wijken en buurten aantrekkelijk maken voor bewoner met een gemiddeld inkomen. Duurzaamheid en optimaal ruimtegebruik staan centraal bij de ontwikkeling van de woningen. Dat dit meer inhoudt dan energie-efficiëntie en ecologische materialen, bewijst het Greenbizz-project. Dit project maakt deel uit van het grotere Tivoli GreenCity in Laken. Het project is baanbrekend omwille van de sociale en functionele cohesie in een stadsomgeving, en omwille van duurzame ontwikkeling en passiefbouw. Er komen 400 woningen (twee derde middelgrote koopwoningen en één derde sociale woningen) en twee crèches.

Het Label Ecodynamische Onderneming is een officiële, kosteloze erkenning en aanmoediging van Brusselse bedrijven, organisaties en instellingen uit de privé- en de overheidssector die zich inzetten om de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen.

Het label beoordeelt de milieuprestaties van ondernemingen door hun ecologische initiatieven te waarderen op een schaal van drie niveaus: een, twee of drie sterren. Daarbij gaat het bij voorbeeld om initiatieven op het vlak van afvalpreventie, circulaire economie, rationeel energiegebruik, een goed mobiliteitsplan voor de werknemers of duurzame voeding. 

De Stad Brussel heeft een klimaatactieplan opgesteld. Het vormt een aanvulling op wat al eerder werd gerealiseerd in Brussel: mobiliteit, duurzame verstedelijking, groene ruimtes, energie ... U kunt er tal van ecologische, duurzame acties in Brussel terugvinden, waaraan u ook zelf kunt deelnemen. U vindt er ook talloze tips om ecologischer te leven.

Duurzame voeding

Duurzame voedselpatronen zijn patronen met een lage milieubelasting, die bijdragen aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties (definitie VN Brundtland-rapport). Breder gesteld houdt duurzame voeding in: een productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu.

Verschillende Brusselse verenigingen adviseren burgers met hun keuze voor bepaalde producten en met de ontwikkeling van een consumptiegedrag dat meer oog heeft voor duurzame ontwikkeling. Ze promoten voedingsmiddelen die een minimale impact hebben op het leefmilieu en de gezondheid.

In vele Brusselse wijken heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terreinen ter beschikking gesteld waar buurtbewoners een collectief moestuinproject  kunnen opstarten. Op deze manier kunnen buurtbewoners op een goedkope manier actief te zijn in openlucht en gezonde voedingsmiddelen kweken. 

Duurzaam (samen)leven en delen

Het duurzame karakter van Brussel is zichtbaar op verschillende manieren: de stadsmoestuin van de Koninklijke Bibliotheek, de bijenkorven van de Europese instellingen, de slowfoodrestaurants, de overnachtingsmogelijkheden met ecolabel, de composteringsworkshops, …

Maar ook het co-werken en co-housing zijn populair en hebben een intrinsiek duurzaam karakter.

Ook het tweedehandscircuit is een succes. Het Leger des Heils en Spullenhulp ( “Les Petits Riens”) hebben verschillende locaties. Elke dag staat er een markt op het Vossenplein en overal vindt u onafhankelijke tweedehandswinkeltjes.