Brussel in het groen

Brussel is verrassend groen. Het Zoniënwoud ligt met zijn 44 km² als grote groene long aan de Brusselse zuidrand. Ook op andere plaatsen vindt u een forse portie flora.

Parken, bossen en tuinen

Parken, bossen en tuinen

Activiteiten in het groen

Activiteiten in het groen

Groen toevoegen aan uw buurt en stadstuinieren
Stadstuin

Groen toevoegen aan uw buurt en stadstuinieren

Biodiversiteit
Bijtje

Biodiversiteit

Parken, bossen en tuinen

Het mooie aan de Brusselse tuinen en parken is dat er veel in de gemeentekernen liggen, en de andere ook vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zo krijgt elke Brusselaar vlot toegang tot een groene uitstap.

Op de website van Leefmilieu.Brussels vindt u een overzicht van bossen en parken in Brussel. U vindt er ook wandelroutes en actueel nieuws over groen in de stad.

Warandepark, Jubelpark, Leopoldspark, Josaphatpark, Park Van Vorst, Dudenpark, Ter Kamerenbos, Egmontpark, Astridpark zijn een hand uit de meer dan 30 parken en tuinen in Brussel. 

Activiteiten in het groen

Parkbars

Brussel is de koning van het aangename koppelen aan het nóg aangenamere. Er zijn veel initiatieven die zorgen dat Brusselaars meer tijd doorbrengen in parken, tuinen en bossen. Zo zijn er overal in Brussel parkbars of guingettes. Woodpecker en Kiosk Radioin het Warandepark, Guinguettes in Jette, Elsene, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe en de guinguette in het park van Vorst met uitzicht op de benedenstad.

Josaphatpark

Biodiversiteit

Brussel bestaat voor 50% uit groene ruimte. Daardoor is het een interessant gebied voor biodiversiteit. Er groeien 900 soorten bomen, het is een geliefde speelplaats voor vossen en ook vogelsoorten tieren welig in het Brusselse luchtruim.

De website van leefmilieu Brussel brengt de biodiversiteit in kaart. U krijgt er ook tips om het ecosysteem in de stad vooruit te helpen.

Natuurpunt Brussel beschermt mee de Brusselse natuur. U kunt er terecht voor gegidste wandelingen met de natuur als onderwerp.

Schapen in Brussel

Festivals

Zodra de zon doorbreekt, raakt de Brusselse evenementenkalender steeds voller. Zo zijn er de jaarlijkse parkfestivals zoals Plazey,  Park Poétik, Feeërieën openlucht concertreeks van  AB concerts  en Boterhammen in het park.

Couleur Café kiest tegenwoordig het Osseghempark, de boomrijke omgeving van de Heizel, om haar duizenden bezoekers te verwelkomen.

Wandelingen en fietsroutes

U hoeft niet te wachten op een evenement om al dat groen te ontdekken. De Groene Wandeling verbindt groene gebieden in het hele Gewest, opgedeeld in zeven stukken van 5 tot 12 km lang. U doorkruist verschillende stedelijke, rurale en zelfs industriële groene plekken.

Fietst u liever? Dan kunt u het parcours van de Groene Gordelroute volgen. De hele rit is 100 km lang, maar u kunt overal inpikken. De route neemt u mee langs de groene rand rond Brussel, langs Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Meise, Grimbergen, Zaventem en Tervuren. Langs deze route liggen ook enkele parken die een bezoek meer dan waard zijn.

Groen toevoegen aan uw buurt en stadstuinieren

Brussel mag dan wel erg groen zijn, dat betekent niet dat u elke dag in aanraking komt met groen. En u kunt natuurlijk ook zelf wat groen toevoegen aan uw leefomgeving. Door bijvoorbeeld een stadstuintje aan te leggen, uw gevel te verfraaien of de boomperkjes in uw straat te beplanten. Leefmilieu Brussel geeft tips om uw woning groener te maken met aanplantingen. Er zijn ook regelmatig projectoproepen om buurten te vergroenen. Goede ideeën kunnen u tot 3.000 euro opleveren.

Stadstuinieren


Hebt u groene vingers maar thuis geen buitenruimte? Er zijnheel wat mogelijkheden om zelf eten en andere gewassen te kweken in Brussel. Met creatieve oplossingen voor tuinieren op beperkte oppervlaktes, deeltuinen waar u met uw buren kunt samenwerken en voorbeelden van tuinieren in de openbare ruimte. Leefmilieu Brussel heeft zelf ook enkele volkstuinen waar u een eigen perceel kunt beplanten.

Wat u in het voorjaar alvast in uw tuin kunt doen, ontdekt u op Bruzz.

Tuinieren