Ontdek Brussel met een woontour

Zoekt u uw ideale plek in Brussel? Ga mee op woontour, een rondleiding met de bus of de fiets door de Brusselse wijken.

Wat is een woontour?

Op een woontour komt u meer te weten over huren en kopen in Brussel. U krijgt praktische informatie over openbaar vervoer, winkels en groen, de sfeer van een buurt en nog veel meer.

Bij de meeste woontours gaan we twee keer op huisbezoek bij mensen die in Brussel wonen. Zij vertellen over hun ervaring met de grootstad.

Voor 7 euro gaat u mee met een bustour. Voor 5 euro gaat u mee met een fietstour of een wijkwandeling. U kunt gratis een fiets reserveren.

Ervaren gidsen van Brukselbinnenstebuiten begeleiden de woontours.

woontour
Een man gidst, mensen met mondmaskers luisteren naast hun fiets.
© Kenzo Van Cotthem - VGC

Woontours 2021

We houden fietstochten in groepjes van maximum 18 personen en wandeltours in groepjes van maximum 25 personen. Huisbezoeken worden trottoir- of tuinbezoeken. Zo spreken we op een veilige manier met buurtbewoners.

Let op: het is NIET mogelijk om naar het toilet te gaan bij de bewoners die we bezoeken. En we voorzien geen pauze, dus neem zelf een flesje water mee. 

Bekijk hieronder het programma voor het najaar 2021.

Wilt u Brussel zelf verkennen met uw eigen bubbel? Neem eens een kijkje bij de doe-het-zelf-wandelingen van Brukselbinnenstebuiten, onze woontourpartner.

U kunt nu inschrijven en online betalen

 • Klik bij de gewenste tour op de knop 'Schrijf je in'.
 • Log in in het ticketsysteem van de VGC. Hebt u al eens een activiteit geboekt bij de VGC (bv. speelplein, cursus in een gemeenschapscentrum ...)? Dan kunt u met die gebruikersnaam en paswoord inloggen. Is dit de eerste keer? Registreer u dan.
 • U kunt meerdere personen toevoegen onder uw naam.
 • U kunt gratis fietsen huren bij ons.

Nog vragen? Contacteer ons op wonen.in.brussel@vgc.be.

Hoe houden we onze woontours coronaproof? Hou afstand, ontsmet uw handen, neem uw oortjes mee, draag een mondmasker

Onze woontours zijn coronaproof

Om de tours veilig en vlot te laten verlopen vragen we u om rekening te houden met deze richtlijnen:

 • Hou 1,5 meter afstand.
 • Om afstand te kunnen houden én goed hoorbaar te zijn, gebruikt de gids een audiosysteem. De gids heeft een zendertje met een microfoon. U krijgt bij de start een ontsmet ontvangertje. Breng zelf oortjes mee. De oortjes die u gebruikt voor uw gsm passen op het audiosysteem. Dat zijn oortjes met een 3,5 mm mini-jack. Draadloze oortjes werken niet op dit systeem.
 • Breng uw eigen mondmasker mee.
 • Ontsmet uw handen regelmatig met handgel. De gids brengt handgel mee. Raak niet onnodig spullen van anderen aan. 
 • De fietsen die u bij ons leent, worden ook ontsmet.
 • Breng zelf drinken en eventueel eten mee. 
 • Als we de woontour toch moeten annuleren, dan krijgt u uw inschrijvingsgeld terug. Daarvoor sturen we u dan een mail om uw rekeningnummer te vragen. Dat nummer wordt niet automatisch bewaard bij online betaling.
 • Bent u ziek of in quarantaine, laat ons dan zo snel mogelijk weten dat u uw deelname annuleert. Zo kunnen andere geïnteresseerden nog mee.