Administratie bij verhuis

Een overzicht van wat u moet regelen als u net verhuisd bent.

Adreswijziging

Wijzig uw adres bij de gemeente

U moet wettelijk uw domicilie aanpassen binnen de 8 dagen na uw verhuis. Dit doet u door u aan te melden bij uw gemeentehuis of online via een formulier of mail. Kijk op de website van uw gemeente naar de mogelijkheden. Een wijkagent zal erna langskomen om te verifiëren dat u op uw nieuwe adres woont.

Zet uw naam op de deurbel

Het is aangeraden uw naam en huisnummer duidelijk zichtbaar aan uw gevel te bevestigen zodat post u goed bereikt.

Laat uw post doorsturen

Bpost heeft een doorstuurservice. Door u aan te melden versturen zij binnen een bepaalde periode alle post die op uw naam naar uw oude adres geadresseerd is meteen door naar uw nieuwe adres. Deze service is niet kosteloos.

Vraag een parkeerkaart aan

Wanneer u uw verhuis aangeeft bij uw nieuwe gemeente, wordt uw adres automatisch aangepast in de databank van de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Het oude adres blijft op het papieren inschrijvingsbewijs staan. De controlediensten weten dat ze voor het geldige adres de databank moeten consulteren. 

Vraag een parkeerkaart aan bij uw gemeente of bij parking.brussels zodat u uw auto op straat kunt parkeren indien u geen garage heeft. Hier vindt u het overzicht van gemeenten die hun parkeerbeleid uitbesteden aan parking.brussels. De gemeenten die niet in dit overzicht staan, organiseren zelf hun parkeerbeleid.

Nutsvoorzieningen

Neem de meterstanden op

Zorg voor het overzetten van uw contracten van de nutsvoorzieningen en neem op de dag van uw verhuis de meterstanden van gas, water en elektriciteit op van zowel de woning die u verlaat als de nieuwe woning. Geef binnen de drie dagen de meterstanden van je oude en nieuwe woning door. Dat doet u via het Energieovernamedocument.

Internet   

Neem ruim op voorhand contact op met uw gewenste leverancier van internet om uw nieuw adres na te kijken. Mogelijk moeten zij een nieuwe kabel leggen. Plan een afspraak in zo snel mogelijk na uw verhuisdatum, zo zit u niet te lang zonder internet, TV en/of telefoon.