Premies voor het onderhoud van uw woning

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het goed beheer van uw woning. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stimuleert u met verschillende premies. Zo blijven de huizen in Brussel goed onderhouden.

Renovatiepremie

Renovatiepremie

Gemeentelijke premies
Spiegelplein Jette

Gemeentelijke premies

Duurzame wijkcontracten
Tour&Taxis

Duurzame wijkcontracten

ECORENO-krediet

ECORENO-krediet

Renovatiepremies en energiepremies

Sinds 1 januari 2022 bundelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alle energie en renovatiepremies onder RENOLUTION.Brussels. De RENOLUTION-premies zijn de nieuwe overkoepelende naam van de Energiepremies, de Premie voor de renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels.

Er zijn in totaal 45 RENOLUTION-premies voor zowel renovatie- als energiebesparingswerkzaamheden. U vindt een samenvatting van alle premies in deze tabel. Krijg een overzicht van de premies op basis van uw renovatievraag. U kan voor uw renovatie maar één enkele aanvraag indienen voor alle premies waar u recht op hebt

Renolution bundelt alle info maar weet u toch niet goed waar te beginnen? Homegrade geeft u gratis advies en ondersteuning ongeacht of u huurder, eigenaar, of mede-eigenaar bent.

U kunt voor renovaties een ECORENO-krediet aangaan om alle soorten werken uit te laten voeren tegen dezelfde voordelige rentevoet. Afhankelijk van het dossier gaat het om een hypothecair krediet of om een consumentenkrediet. 

Gemeentelijke premies

Sommige gemeenten in het Brussels Gewest geven nog andere of extra premies. Deze premies focussen vooral op ecologische initiatieven en het vergroenen van de gemeente. Premies voor het installeren van een regenton (regenwatercollector), plaatsing van een zonneboiler en de aankoop van een composteervat. Wilt u uw gevel of straat groener maken? In onder andere Schaarbeek, Elsene en Sint-Gillis worden vormen van straattuinieren aangemoedigd zoals een klimplant laten plaatsen aan de straatkant langs u gevel.

U vindt hieronder de websites van de Brusselse gemeenten voor meer informatie over de gemeentelijke premies in uw (toekomstige) gemeente.

Btw-verlaging Federale Overheid

Als u woning 10 jaar oud is en u wilt grondig renoveren kan dat tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. Het gaat over werken aan de binnenkant van de woning, de buitenkant van de woning en onderhoud van de woning. Is u woning nog geen 10 jaar oud? De Federale overheid voert een tijdelijke btw-verlaging in naar 6% voor volgende renovaties:

Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

  • Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2024.

Is u woning meer dan 10 jaar oud dan moet u geen rekening houden met deze tijdelijke regeling.

Duurzame wijkcontracten

Als u een woning op het oog hebt, kunt u nagaan of er een wijkcontract geldt op het adres van de woning. Is dat het geval? Dan zijn de renovatiepremies hoger.

De Duurzame Wijkcontracten zijn een initiatief van Brussel om de toestand van wijken in moeilijkheden duurzaam te verbeteren. Ze worden uitgevoerd in kwetsbare wijken met de gemeenten als partners. Zo lopen er wijkcontracten in Anderlecht, Elsene, Jette, Koekelberg, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Stad Brussel en Vorst. Soms worden er wijkcontracten afgesloten met andere partners uit een wijk. Bijvoorbeeld een vzw of een lokale organisatie.

Het kan gaan om verschillende projecten:

  • Renovatie en bouw van woningen
  • Renovatie en aanleg van ruimten voor ambachtelijke of industriële activiteiten
  • Herinrichting van openbare ruimtes
  • Creatie of uitbreiding van sociaal-culturele, sportieve of andere wijkinfrastructuren en -voorzieningen

Uw voordelen

Naast de instrumenten voor stedelijke herwaardering zijn er in deze wijken in moeilijkheden extra voordelen, zoals hogere renovatiepremies en energiepremies.

Hier vindt u meer informatie en een interactieve kaart van de Duurzame Wijkcontracten.

Tour&Taxis

ECORENO-krediet

U bent eigenaar, toekomstige eigenaar of huurder en u wilt graag uw woning in Brussel renoveren? Dan is het ECORENO-krediet er voor u. Het Woningfonds biedt een financiering tegen 0% of 1% om alle soorten werken aan uw woning in Brussel uit te voeren: traditionele renovatie, energiebesparingswerken, aanpassing van de woning om de autonomie van de bewoners te verbeteren. Afhankelijk van het dossier gaat het om een hypothecair krediet of om een consumentenkrediet.

Meer informatie
www.fonds.brussels/nl
info@fonds.brussels
02 504 32 11
Zomerstraat 73, 1050 Elsene