1070 Anderlecht

Anderlecht ligt in het zuidwesten van Brussel: van het Zuidstation tot het landelijke Neerpede net buiten de Ring.

Meer dan ‘den Anderlecht’

Anderlecht is een van de grootste en meest diverse gemeenten van het Brussels Gewest. Er wonen meer dan 116.000 mensen. Net als de inwoners zijn ook de woningen erg divers: woningen in tuinwijken, hoogbouw, maar ook villa’s, herenhuizen, bescheiden eengezinswoningen en bel-etagewoningen.

In vergelijking met andere Brusselse gemeenten is Anderlecht nog relatief Nederlandstalig. Er zijn veel Nederlandstalige verenigingen en activiteiten. Bekend zijn Zinnema, de plek voor vrijetijdsartiesten, en de Academie van Anderlecht, in de buurt van het gezellig-dorpse Dapperheidsplein. Dat Dapperheidsplein is de oude gemeentelijke kern en het eigenlijke centrum van de gemeente (hoewel het gemeentehuis in Kuregem ligt). In de omgeving zijn er veel horecazaken en winkels.

Vlakbij ligt het Astridpark met het voetbalstadion van RSC Anderlecht. De huizen en straten rond het park zijn mooi en residentieel, maar u moet wel rekening houden met een overrompeling van tienduizenden supporters om de twee weekends (en soms vaker als de club ook Europees speelt).

Dichter bij het centrum van Brussel, tussen het kanaal en het Zuidstation, ligt Kuregem. Dat deel van Anderlecht heeft een ander karakter dan het oude dorpscentrum en toont sporen van een rijk industrieel verleden. Het is een dichtbevolkte buurt waar veel nationaliteiten samenwonen. U vindt er best wat oude herenhuizen, die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. De laatste jaren wordt er flink geïnvesteerd in Kuregem en rond het Zuidstation, met de site van de Abattoir als het centrale punt van die nieuwe stadsontwikkelingen. In de wijk zijn er veel buurtwinkels en kruideniers.

Anderlecht

In de omgeving van de Biestebroekkaai en het hele zuidelijke deel van de Kanaalzone worden er volop nieuwe woningen gebouwd en zijn er nog verschillende woonprojecten gepland.

U vindt ook heel wat parken in Anderlecht en er loopt een metrolijn van noord naar zuid door de gemeente (lijn 5 naar Erasmus).

 

Wie is de beroemde patroonheilige van Anderlecht? En wat heb je nog allemaal willen weten over deze gemeente? Wij vertellen het je in één minuut! Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.