1070 Anderlecht

Anderlecht ligt in het zuidwesten van Brussel: van het Zuidstation tot het landelijke Neerpede net buiten de Ring.

Meer dan ‘den Anderlecht’

Anderlecht is de tweede grootste gemeente van het Brussels Gewest. Er wonen meer dan 120.000 mensen. Het is een uitgestrekte gemeente met een grote diversiteit in wijken en woningen: tuinwijken, residentiële wijken, hoogbouw, maar ook villa’s, herenhuizen en bel-etagewoningen. Ook vind je groen in Anderlecht, kleinere stadsparkjes en grotere groene ruimte wisselen elkaar af.

Gemeente Anderlecht

Het Dapperheidsplein aan metrohalte Sint-Guido is de oude gemeentelijke kern en het eigenlijke centrum van de gemeente, hoewel het gemeentehuis in de wijk Kuregem ligt. In de buurt van het gezellig dorpse Dapperheidsplein bevinden zich heel wat Nederlandstalige creatieve en culturele spelers. Zinnema, gemeenschapscentrum De Rinck en de Academie Beeldende en Audiovisuele kunsten Anderlecht.

Vlakbij ligt het Astridpark met het voetbalstadion van RSC Anderlecht. De huizen en straten rond het park zijn mooi en residentieel, maar u moet wel rekening houden met een overrompeling van tienduizenden supporters om de twee weekends (en soms vaker als de club ook Europees speelt).
Dichter bij het centrum van Brussel, tussen het kanaal en het Zuidstation, ligt Kuregem. Dit deel van Anderlecht heeft een ander karakter dan het oude dorpscentrum en toont sporen van een rijk industrieel verleden. Het is een dichtbevolkte levendige buurt met veel buurtwinkels en kruideniers. Het hart van Kuregem is de Abattoir. De wekelijkse publieke markten in de gigantische geklasseerde markthal op de terreinen van het slachthuis van Anderlecht lokken duizenden bezoekers. De buurt is goedkoper in vergelijking met andere wijken en biedt heel wat potentieel.

Anderlecht

In de omgeving van de Biestebroekkaai en het hele zuidelijke deel van de Kanaalzone zijn heel wat nieuwe woonprojecten in ontwikkeling. Sinds de zomer van 2021 vinden Brusselaars gedurende de zomermaanden verkoeling in het openluchtzwembad Flowaan de Pierre Marchantbrug. Ergens tussen de Biestebroekkaai, Kuregem en het Zuidstation vind je Studio Citygate en Circle Park,  twee bruisende eventsites waar ruimte is voor ontmoeting, ontwikkeling van ideeën, workshops, en co-working.  Klimmen kan bij boulderzaal Petite-île  en sporten kan bij Circle Park Sports Arena (beachsports, padel en petanque).
U vindt ook heel wat parken in Anderlecht en er loopt een metrolijn van noord naar zuid door de gemeente (lijn 5 naar Erasmus).

 

Wie is de beroemde patroonheilige van Anderlecht? En wat heb je nog allemaal willen weten over deze gemeente? Wij vertellen het je in één minuut! Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.