1000 Brussel

Brussel-Stad bestaat uit verschillende delen: het centrum (de Vijfhoek), de Noordwijk, de zuidelijke as Louiza-Roosenvelt, de Europawijk (met onder andere de Squares), Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren.

Van de centrale lanen tot het dorpse Haren

Brussel-Stad is met zijn 32,6 km² de grootste gemeente van het Brussels Gewest. Er wonen meer dan 175.000 mensen, verspreid over het centrum, de Noordwijk, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek, de Europawijk en de as Louiza-Roosenvelt.

De stad is heel divers: van het stedelijke en drukke centrum en de Noordwijk, over de statige Europawijk, de ‘chiquere’ as Louizalaan-Roosevelt en het heel diverse Laken, tot het dorpse Neder-Over-Heembeek en het landelijke Haren.

Gemeente Brussel

Het centrum – de Vijfhoek

Dit bruisende deel van Brussel-Stad ligt ingesloten door de Kleine Ring. Het is dichtbebouwd, met overwegend huurwoningen. Alle voorzieningen zijn op wandelafstand: cafés, restaurants, cultuurhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken, sportzalen, winkels, openbaar vervoer. Het centrum is het kloppende hart van Brussel en er valt altijd wel iets te beleven op en rond de autovrije lanen (Anspachlaan en omgeving). Er is een breed en divers aanbod van activiteiten. Ook heel wat musea, muziek en cultuurhuizen bevinden zich in dit deel van de stad, denk maar aan de Bozar, Beursschouwburg, ABconcerts, KVS, Kaaitheater. Er is weinig groen in vergelijking met de rest van Brussel, het meest centrale park is het Warandepark. Je kan er ontspannen, sporten, zomerconcerten meepikken, iets drinken en genieten van elektronische muziek van Kiosk Radio aan de zomerbar ook wel 'Guinguette' genoemd. 

De Noordwijk

Deze wijk met kantoortorens ligt ten noorden van de Vijfhoek. Het Noordstation, de kantoortorens en de haven zijn de bakens, met tussenin aangename groene plekken zoals het Gaucheretpark. U vindt veel appartementen en woonprojecten aan het kanaal, bijvoorbeeld de woontoren UP-site, tegenover Tour & Taxis. De Noordwijk ligt op het grondgebied van verschillende gemeenten (Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node). Het Zennepark is een groen pad van 1km op de voormalige bedding van de Zenne en loopt van het Gaucheretplein tot de Paleizenstraat en biedt een groene omgeving voor buurtbewoners. De Noordwijk zou komende jaren groener, leefbaarder en meer verbonden worden. Lees meer info over de lopende stadsprojecten in de Noordwijk

Gaucheretpark
© Sophie Nuytten

Laken

Deze noordwestelijke deelgemeente strekt zich uit van Tour & Taxis tot het Koninklijk Domein. Laken is een groene en tegelijk stedelijke en diverse gemeente. Er zijn heel wat rustige en aangename volkswijken.

Het Tour & Taxis park werd met een groene strook verlengd tot aan het Bockstaelplein. Dit recent heraangelegd plein is het levendige hart van Laken met zijn wekelijkse markt en nogal wat winkels in de buurt. Aan de noordelijke rand zijn er heel wat parken: Park van Laken, Ossegempark, Sobieskipark. Ook het Boudewijnpark in Jette en het L28 park liggen op wandel- en fietsafstand. Tijdens de zomermaanden is er een zomerbar in het Park van Laken en het Boudewijnpark. In het Ossegempark vindt het Couleur Cafe festival plaats. 

Voor ontmoeting en activiteiten kan u terecht in het overdekt duurzaam dorp Be-Here en het gemeenschapscentrum Nekkersdal.  

Er loopt een metrolijn door Laken, lijn 6, naar de Heizel met het Atomium en de Heizelpaleizen. De eindhalte is Koning Boudewijn met het zogenaamde stadion waar naast voetbal ook grote concerten plaatsvinden. 

 

Be-Here

Neder-Over-Heembeek

Nog noordelijker, achter het Koninklijk Domein van Laken en aan de linkeroever van het kanaal, vindt u Neder-Over-Heembeek. Die deelgemeente heeft een dorps karakter. Het uitzicht en het gevoel doen meer denken aan de Vlaamse aangrenzende gemeenten dan aan ‘de stad’. Hier komt u met de bus (of met de tram tot de rand van de deelgemeente).

Haren

Aan de overkant van het kanaal, tussen de spoorwegbundel en de Navo, ligt het landelijke Haren. Hier bent u aan de rand van het Brussels Gewest. Haren bestaat uit twee hoofdstraten die parallel lopen met kleine dwarsstraatjes ertussen. Er is een treinstation.

Europawijk, de Squares en de as Louizalaan-Roosevelt

Deze delen van Brussel-Stad zijn prestigieuzer dan de andere. De Europawijk, de Squares en de omgeving rond de as Louizalaan-Roosevelt bestaan vooral uit burgerwijken met statige burgerwoningen.

 

Schuman

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.