1000 Brussel

Brussel-Stad bestaat uit verschillende delen: het centrum (de Vijfhoek), de Noordwijk, de zuidelijke as Louiza-Roosenvelt, de Europawijk (met onder andere de Squares), Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren.

Van de centrale lanen tot het dorpse Haren

Brussel-Stad is met zijn 32,6 km² de grootste gemeente van het Brussels Gewest. Er wonen meer dan 175.000 mensen, verspreid over het centrum, de Noordwijk, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek, de Europawijk en de as Louiza-Roosenvelt.

De stad is heel divers: van het stedelijke en drukke centrum en de Noordwijk, over de statige Europawijk, de ‘chiquere’ as Louizalaan-Roosevelt en het heel diverse Laken, tot het dorpse Neder-Over-Heembeek en het landelijke Haren.

Het centrum – de Vijfhoek

Dit bruisende deel van Brussel-Stad ligt ingesloten door de Kleine Ring. Het is dichtbebouwd, met overwegend huurwoningen. Alle voorzieningen zijn op wandelafstand: cafés, restaurants, cultuurhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken, sportzalen, winkels, openbaar vervoer. Het centrum is het kloppende hart van Brussel en er valt altijd wel iets te beleven op en rond de autovrije lanen (Anspachlaan en omgeving). Er is een breed en divers aanbod van activiteiten. Eén minpunt misschien: er is weinig groen in vergelijking met de rest van Brussel.

De Noordwijk

Deze wijk met kantoortorens ligt ten noorden van de Vijfhoek. Het Noordstation, de kantoortorens en de haven zijn de bakens, met tussenin aangename groene plekken zoals het Gaucheretplein. U vindt veel nieuwe appartementen en projecten aan het kanaal, bijvoorbeeld de woontoren UP-site, tegenover Tour & Taxis. De Noordwijk ligt op het grondgebied van verschillende gemeenten (Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node).

Laken

Deze noordwestelijke deelgemeente strekt zich uit van Tour & Taxis (waar nieuwe woningen gebouwd worden) tot het Koninklijk Domein. Ook Laken is heel divers. Er zijn heel wat rustige en aangename volkswijken. Het Bockstaelplein is het levendige hart met zijn wekelijkse markt en nogal wat winkels in de buurt. Er loopt een metrolijn door Laken, lijn 6, naar de Heizel en eindstation Koning Boudewijn. Aan de noordelijke rand zijn er heel wat parken: Park van Laken, Ossegempark, Sobieskipark. En natuurlijk is er ook de beroemde Heizel met het Atomium en de Heizelpaleizen. Op de Heizel komen er op termijn nieuwe woningen.

Neder-Over-Heembeek

Nog noordelijker, achter het Koninklijk Domein van Laken en aan de linkeroever van het kanaal, vindt u Neder-Over-Heembeek. Die deelgemeente heeft een dorps karakter. Het uitzicht en het gevoel doen meer denken aan de Vlaamse aangrenzende gemeenten dan aan ‘de stad’. Hier komt u met de bus (of met de tram tot de rand van de deelgemeente).

Haren

Aan de overkant van het kanaal, tussen de spoorwegbundel en de Navo, ligt het landelijke Haren. Hier bent u aan de rand van het Brussels Gewest. Haren bestaat uit twee hoofdstraten die parallel lopen met kleine dwarsstraatjes ertussen. Er is een treinstation.

Europawijk, de Squares en de as Louizalaan-Roosevelt

Deze delen van Brussel-Stad zijn prestigieuzer dan de andere. De Europawijk, de Squares en de omgeving rond de as Louizalaan-Roosevelt bestaan vooral uit burgerwijken met statige burgerwoningen.

 

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.