1050 Elsene

Elsene is een van de kleinste gemeenten van Brussel, vol leuke cafés en restaurants, winkels en pleintjes.

Van het bos tot de Naamsepoort

Deze kleine gemeente in het zuidoosten strekt zich uit van de Kleine Ring en de Naamsepoort tot het Ter Kamerenbos. Ondanks de kleine oppervlakte (amper 6,3 km²) heeft Elsene ongeveer 85.000 inwoners. Het is een levendige gemeente met een erg stedelijk karakter. Er staan vooral herenhuizen, al dan niet opgedeeld in appartementen of prestigieuze burgerwoningen.

Gemeente Elsene

Een van de trekpleisters is het Flageyplein met vlakbij de Vijvers van Elsene en de Abdij Ter Kameren. Van daar is het niet ver meer naar het Ter Kamerenbos, de toegangspoort tot het Zoniënwoud.

De campussen van de VUB en de ULB bepalen mee het studentikoze en jonge karakter van Elsene. Populairste afspraakplek voor studenten? Het kerkhof van Elsene. Niet om het kerkhof zelf, dat overigens een pareltje is, maar omdat er vlakbij heel wat cafés en betaalbare restaurants zijn. Geen student meer? Op de VUB-campus kunnen alle leeftijden terecht voor sport in de vrije tijd

Dichter bij de Naamsepoort ligt de kleurrijke wijk Matonge met vlakbij het levendige Sint-Bonifaciusplein waar het gezellig tafelen is in een van de vele restaurants. Winkelen kan op de autovrije Elsensesteenweg. In het midden en pal op het Fernand Cocq plein staat het gemeentehuis. Het plein is vernoemd naar een voormalig burgemeester en in de zomer is het zoeken naar een vrije stoel op een van de caféterrasjes. Elsene is bereikbaar met de metro (Naamsepoort) of met tram of bus. Het is een van de duurste gemeenten van Brussel, zeker voor koopwoningen.

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.