1030 Schaarbeek

Schaarbeek is een grote, diverse gemeente met de ezel en de kriek als mascottes.

Meer hippe horecazaken

Schaarbeek in het noordoosten van Brussel is een van de grotere en dichtst bevolkte gemeenten van het Gewest. Schaarbeek heeft 131.000 inwoners op 9 km². De gemeente strekt zich uit van het Noordstation tot de omgeving van het drukke Meiserplein en de Reyerslaan.

Gemeente Schaarbeek

Het is een heel gevarieerde gemeente met dichtbevolkte buurten rond het Liedtsplein en residentiële wijken met mooie architectuur en brede lanen zoals de Eisenhowerlaan, de Voltairelaan en de Demolderlaan in hoger Schaarbeek.

Bekende plekken zijn het Colignonplein met zijn majestueuze gemeentehuis, het uitgerekte en aangename Josaphatpark, de internationale winkelstraat Brabantstraat en het meer dan 100-jarige Weldoenersplein. Er komen steeds meer hippe horecazaken en initiatieven.

Schaarbeek is bereikbaar met trein, bus en tram. Op termijn komt metro 3. Een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer is het Verboekhovenplein dat ook vaak ‘de Berenkuil’ genoemd wordt.

Het Josaphatpark is de centrale en groene ontmoetingsplek voor de Schaarbekenaar. In het park een boerderij, een speeltuin en barretjes en rond het park een minigolf, ijsjeszaak en heel wat cafés en restaurants. Creatievelingen kunnen terecht bij de Sint-Lukasacademie en Grafik. Voor kunst, cultuur, muziek en activiteiten kan u terecht in het Gemeenschapscentrum De Kriekelaar.

foto van plein

Stadsontwikkeling

Op de grondreserve van de Josaphatsite is er een grote dynamiek op til door de geplande ontwikkelingen van woon- en werkfuncties. Op de Reyerssite zijn er ook nieuwe wijkontwikkelingen met nieuwe gebouwen voor de openbare omroepen, woningen en andere voorzieningen. Het park wordt op termijn openbaar.  

De Noordwijk

Deze wijk met kantoortorens ligt ten noorden van de Vijfhoek. Het Noordstation, de kantoortorens en de haven zijn de bakens, met tussenin aangename groene plekken zoals het Gaucheretpark. U vindt veel appartementen en woonprojecten aan het kanaal, bijvoorbeeld de woontoren UP-site, tegenover Tour & Taxis. De Noordwijk ligt op het grondgebied van verschillende gemeenten (Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node). Het Zennepark is een groen pad van 1km op de voormalige bedding van de Zenne en loopt van het Gaucheretplein tot de Paleizenstraat en biedt een groene omgeving voor buurtbewoners. De Noordwijk zou komende jaren groener, leefbaarder en meer verbonden worden. Lees meer info over de lopende stadsprojecten in de Noordwijk

 

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.