Duurzaam Brussel
In Brussel werken bewonersgroepen, handelaars en verenigingen samen om van de stad een duurzame woon- en werkplaats te maken.
Duurzame voeding
Verschillende Brusselse verenigingen adviseren burgers in hun keuze voor bepaalde producten en in consumptiegedrag dat meer oog heeft voor duurzame ontwikkeling. Ze promoten gezonde voeding met een minimale impact op het leefmilieu.
In veel Brusselse wijken stelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terreinen ter beschikking waar buurtbewoners samen een moestuin kunnen opstarten. Een goedkope manier om actief te zijn in openlucht en om gezonde voeding te kweken.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt het duurzame voedingsaanbod zichtbaarder via het Good Food label. De criteria voor dit label zijn: de consumptie van lokale en seizoensproducten, van voeding zonder dierlijke eiwitten, en van voedingsproducten met respect voor het milieu, in combinatie met minder voedselverspilling. Als u door Brussel wandelt, kunt u de restaurants met een label herkennen aan het logo op hun raam. Om de gelabelde restaurants op te zoeken, kunt u ook de Good Food-gids raadplegen.
Duurzaam samenleven
In Brussel is duurzaamheid zichtbaar op verschillende plaatsen: de stadsmoestuin van de Koninklijke Bibliotheek, de bijenkorven van de Europese instellingen, de slowfoodrestaurants, de overnachtingsmogelijkheden met ecolabel, de composteringsworkshops ...
Ook coworking, samen huren en cohousing zijn populair en duurzaam.
En ook het tweedehandscircuit is een succes. Het Leger des Heils en Spullenhulp (‘Les Petits Riens’) werken op verschillende plaatsen. Elke dag staat er een markt op het Vossenplein en overal vindt u onafhankelijke tweedehandswinkeltjes.
Premies en voordelen
In Brussel kunt u verschillende dingen doen om duurzaam te wonen: uw woning energiezuinig maken, groene stroom kopen en bewust consumeren.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil inzetten op duurzaam renoveren. Via Renolution Brussels kunt u energiepremies aanvragen voor bijna alle soorten werken in uw woning.
Label Ecodynamische Onderneming
Het Label Ecodynamische Onderneming moedigt Brusselse bedrijven, organisaties en instellingen aan om de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen.
Het label beoordeelt de milieuprestaties van ondernemingen door hun ecologische initiatieven te waarderen met een, twee of drie sterren. Het gaat bij voorbeeld om initiatieven voor afvalpreventie, circulaire economie, rationeel energiegebruik, een goed mobiliteitsplan voor de werknemers of duurzame voeding.
Energie-Klimaatplan
Elke lidstaat van de Europese Unie wordt geacht een Energie-Klimaatplan 2030 te verwezenlijken. De bijdrage van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan het Nationaal Energie-Klimaatplan zit onder het Brussels NEKP. Lees meer over dit plan.