Duurzaam Brussel

In Brussel werken bewonersgroepen, handelaars en verenigingen samen om van de stad een duurzame woon- en werkplaats te maken.

Duurzame voeding
Foodmet Anderlecht

Duurzame voeding

Duurzaam samenleven
parckfarm

Duurzaam samenleven

Premies en voordelen
Molenbeek

Premies en voordelen

Duurzame voeding

Verschillende Brusselse verenigingen adviseren burgers in hun keuze voor bepaalde producten en in consumptiegedrag dat meer oog heeft voor duurzame ontwikkeling. Ze promoten gezonde voeding met een minimale impact op het leefmilieu.

In veel Brusselse wijken stelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terreinen ter beschikking waar buurtbewoners samen een moestuin  kunnen opstarten. Een goedkope manier om actief te zijn in openlucht en om gezonde voeding te kweken.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt het duurzame voedingsaanbod zichtbaarder via het Good Food label. De criteria voor dit label zijn: de consumptie van lokale en seizoensproducten, van voeding zonder dierlijke eiwitten, en van voedingsproducten met respect voor het milieu, in combinatie met minder voedselverspilling. Als u door Brussel wandelt, kunt u de restaurants met een label herkennen aan het logo op hun raam.  Om de gelabelde restaurants op te zoeken, kunt u ook de Good Food-gids raadplegen.  

Foodmet Anderlecht

Duurzaam samenleven

In Brussel is duurzaamheid zichtbaar op verschillende plaatsen: de stadsmoestuin van de Koninklijke Bibliotheek, de bijenkorven van de Europese instellingen, de slowfoodrestaurants, de overnachtingsmogelijkheden met ecolabel, de composteringsworkshops ... 

Ook coworking, samen huren en cohousing zijn populair en duurzaam.

En ook het tweedehandscircuit is een succes. Het Leger des Heils en Spullenhulp (‘Les Petits Riens’) werken op verschillende plaatsen. Elke dag staat er een markt op het Vossenplein en overal vindt u onafhankelijke tweedehandswinkeltjes.

 

parckfarm

Premies en voordelen

In Brussel kunt u verschillende dingen doen om duurzaam te wonen: uw woning energiezuinig maken, groene stroom kopen en bewust consumeren.
Verschillende Brusselse overheden geven premies. Via Leefmilieu Brussel kunt u energiepremies aanvragen. Die focussen op studie en audit, isolatie en ventilatie, en verwarming van uw woning.

CityDev

citydev.brussels ondersteunt de economische ontwikkeling en stedelijke vernieuwing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 
De organisatie maakt Brusselse wijken en buurten aantrekkelijk voor mensen met een gemiddeld inkomen. Duurzaamheid en optimaal ruimtegebruik staan centraal. Dat houdt meer in dan energie-efficiëntie en ecologische materialen, blijkt uit het Greenbizz-project. Dat project maakt deel uit van het grotere Tivoli GreenCity in Laken. Het project is baanbrekend door de sociale en functionele cohesie in een stadsomgeving, de duurzame ontwikkeling en de passiefbouw. Er komen twee crèches en 400 woningen: twee derde middelgrote koopwoningen en een derde sociale woningen. 

Label Ecodynamische Onderneming

Het Label Ecodynamische Onderneming moedigt Brusselse bedrijven, organisaties en instellingen aan om de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen.

Het label beoordeelt de milieuprestaties van ondernemingen door hun ecologische initiatieven te waarderen met een, twee of drie sterren. Het gaat bij voorbeeld om initiatieven voor afvalpreventie, circulaire economie, rationeel energiegebruik, een goed mobiliteitsplan voor de werknemers of duurzame voeding. 

Klimaatactieplan

Brussel heeft een klimaatactieplan. Dat vult aan wat al eerder gerealiseerd werd in Brussel: mobiliteit, duurzame verstedelijking, groene ruimtes, energie. U vindt er ecologische, duurzame acties in Brussel, waaraan u ook zelf kunt meewerken. U vindt er ook heel wat tips om ecologischer te leven.