Samenwonen
Samenwonen met vrienden of onbekenden. Het is een goede manier om kosten en verantwoordelijkheden te verdelen of uw sociaal netwerk in de stad te vergroten. Maar hoe werkt samenwonen wettelijk en praktisch?
Goedele woont in een cohousing
Waarom woont Goedele graag in Brussel? Aan de kleine ring, juist in Anderlecht, werkt ze in haar architectenbureau en woont ze met haar kinderen in een mooi cohousingproject.
Woningdelen, cohousing en andere vormen van samenwonen
Samenwonen kan in verschillende vormen. Bij elke vorm zijn er andere afspraken en verschilt de verhouding tussen gedeeld en privé.
De meest voorkomende vorm in Brussel is waarschijnlijk het gemeenschapshuis of 'coloc' (van het Franse woord 'vivre en colocation' wat samenhuizen betekent). De - vaak jonge - bewoners delen alle ruimtes van een woning en hebben alleen een eigen slaapkamer. De bewoners wonen hier meestal niet zo lang en wisselen elkaar af.
Deze vorm van wonen heet officieel Woningdelen. Een woonvorm waarbij de bewoners alle leefruimtes delen (woonkamer, keuken, eetzaal, badkamer, …), behalve de slaapkamer en eventueel een kleine privé-woonkamer.
Bij cohousing heeft elke bewoner zijn eigen wooneenheid (slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer). Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke leefruimtes zoals een woonkamer, keuken of eetzaal.
De leefgemeenschap is de meest intense manier van samenwonen. Hier zijn veel gedeelde ruimtes en wordt er van de gelijkgestemde bewoners vaak actief engagement bij een gemeenschappelijk project verwacht. Een internaat is een voorbeeld van een leefgemeenschap.
Coöperatief Wonen is een nieuwe woonvorm waarbij een groep van burgers zich verenigen om samen hun woonproject te realiseren. Burgers – zowel toekomstige bewoners als externe maatschappelijke investeerders – kopen aandelen van de wooncoöperatie. Die gebruikt dit kapitaal, samen met een lening, om een gebouw te verwerven. De burger wordt een coöperant of mede-eigenaar van de coöperatie met een levenslang ‘woonrecht'. Als coöperant huur je als het ware bij jezelf.
U wilt een woning delen in Brussel?
Zoekt u een gemeenschapshuis in Brussel? Er zijn enkele websites en Facebook-groepen actief. Bekijk meer informatie over samen huren en de wettelijke bepalingen.
Zoekt u een cohousing- of co-wonenproject? Of wilt u zelf een project starten? Dan bieden de websites van Samenhuizen en Habitat Participation nuttige informatie.
Voordelen van samenwonen
Bent u niet zeker of samenwonen iets voor u is? Lees waarom anderen ervoor kiezen:
- Delen betekent (tijds)winst. U kunt de aankoop van huishoudelijke apparaten delen, de verdeling van verantwoordelijkheden in het huishouden, het koken van maaltijden ...
- U heeft een groter netwerk waarop u kunt terugvallen als u nood heeft aan bijvoorbeeld kinderopvang, een lift, iemand die thuis is omdat u een dringend pakket moet ontvangen ...
- Als u samen een project bouwt scheelt het aanzienlijk in kosten aangezien niet elke unit een hyperuitgeruste keuken moet installeren. Gedeelde ruimtes betekenen dat er meer potentieel is voor kwalitatieve oppervlaktes en materialen.
- Intellectuele rijkdom. Samenwonen met anderen geeft u meer impulsen. Iedereen heeft andere hobbies en interesses waarvan u kunt leren.
- Maatschappelijke meerwaarde. Veel cohousers genieten van een sterk en hyperlokaal sociaal weefsel, dat is een remedie voor het individualisme van de maatschappij. Door hun ruimtes en activiteiten ook open te stellen voor de buurt fungeren ze zo als katalysator voor meer betrokken gemeenschappen.
Wetgeving rond samenwonen
Huurt u een huis of appartement met anderen? Dan ondertekent u best een medehuurpact. Dit is een wettelijke bijlage bij het huurcontract waarin afspraken tussen de verschillende huurders vastgelegd worden. Dat kan gaan van de financiële verdeling van de huur en de waarborg tot de verdeling van de huishoudelijke taken. Goede afspraken zorgen ervoor dat samenwonen aangenaam blijft voor iedereen.
Ontvangt u een uitkering? Let op dat u niet ten laste van uw huisgenoten valt. Dit heeft namelijk impact op uw uitkering. Een duidelijk huurcontract waarin staat dat u medehuurt is de eerste stap. Lees meer over uw specifieke situatie op de website van de RVA.