Een woning huren bij de gemeente

Een huis huren bij de gemeente

Grondregie Stad Brussel

De dienst Grondregie van de Stad Brussel verhuurt zo’n 3500 woningen in Brussel-centrum, Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek. De actie van de Grondregie is voornamelijk gericht op middenklasse woningen en onderscheidt zich op die manier van de sociale woningmaatschappijen. De  huurprijzen zijn lager maar in competitie met de huidige huurmarkt. Voor 70 % van de aangeboden woningen, moet u als kandidaat niet voldoen aan specifieke inkomensvoorwaarden. U kunt zich inschrijven als kandidaat-huurder op de website van Grondregie, waar u ook meteen het volledig aanbod huurwoningen terugvindt. Ook kunt u terecht in het kantoor tijdens de kantooruren.

Hebben alle Brusselse gemeenten een systeem van grondregie?

De dienst Grondregie van de Stad Brussel is het meest uitgebreide en transparante systeem van grondregie in het Gewest. Daarnaast hebben zo goed als alle Brusselse gemeenten wel gemeentelijke woningen. Wat deze grondregie dan betekent in de praktijk verschilt van gemeente tot gemeente en vindt u terug op de website van de gemeente van uw voorkeur onder de zoekterm ‘Grondregie’, ‘Gemeentelijke Eigendommen’ of ‘Huisvesting’.

In de realiteit is er een lange wachttijd voor de gemeentelijke woningen. In de gemeenten Jette en Vorst zijn de inschrijvingen zelfs tijdelijk opgeschort.

Anderlecht                                    

Brussel-Stad (centrum, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek)

Elsene                                                

Etterbeek

Evere                                                  

Ganshoren

Jette                                                   

Koekelberg

Oudergem                                        

Schaarbeek

Sint-Agatha-Berchem                  

Sint-Gillis

Sint-Jans-Molenbeek                  

Sint-Joost-ten-Node

Sint-Lambrechts-Woluwe          

Sint-Pieters-Woluwe

Ukkel                                                  

Vorst

Watermaal-Bosvoorde