Samen huren

Wonen in Brussel wordt goedkoper als u samen met vrienden, kennissen of onbekenden een appartement of huis huurt. U deelt dan de huur en de kosten. Dit heet samenhuizen, cohousing of medehuren. Hou rekening met de regelgeving hierover. 

Medehuren

Sinds januari 2018 is medehuren officieel gereglementeerd in de Brusselse huurwet.

Voor de huurders en de verhuurder is er maar één contract, met een medehuurpact in de verplichte bijlage. In dat pact staan de gemeenschappelijke leefregels voor de huisgenoten:

  • De verdeling van de huurprijs
  • Afspraken over eventuele schadegevallen en over de huurwaarborg
  • De regeling van de verzekering

Zo hebben de huurders een duidelijk beeld van hun onderlinge verplichtingen. Tegenover de verhuurder zijn ze samen aansprakelijk.

Wil een van de medehuurders verhuizen? Het medehuurpact voorziet in een opzegtermijn van twee maanden, zonder vergoeding. Voorwaarde is wel dat u een nieuwe medehuurder vindt die door de groep aanvaard wordt, of dat u actief een nieuwe medehuurder gezocht hebt.

Meer informatie over de nieuwe regelgeving rond medehuren

Een woning zoeken samen met anderen?

Raadpleeg onderstaande websites:

De Facebookgroep Bxl à Louer - de bouche à oreille ( II)

De Facebookgroep Wonen in Brussel
(opgelet de groep staat los van deze website)

www.Samenhuizen.be

www.appartager.be

www.cohabs.com

www.ikoab.com

 

Verzekeringen

  • Bent u nog gedomicilieerd bij uw ouders? Dan dekt hun woningverzekering en de familiale verzekering uw woning in medehuur ook.
  • Bent u gedomicilieerd in uw woning in medehuur? Neem dan met alle medehuurders samen een woningverzekering op naam van één verzekeringnemer. De kosten verdeelt u over alle medehuurders. Ook verzekeringen voor inboedel en diefstal kunt u delen.
  • Een derde optie is dat de eigenaar in zijn eigen brandverzekering een clausule ‘afstand van verhaal’ opneemt, waarvan de medehuurders dan de meerkosten dragen. Dan hoeven de medehuurders zelf geen brandverzekering meer af te sluiten. Ze moeten wel zelf hun inboedel verzekeren met eventueel een extra verzekering tegen diefstal.

Meer informatie over verzekeringen.