Betaalbaar Brussel
Hoewel de woningprijzen in Brussel tot de hoogste van België behoren, zijn er veel verschillen tussen wijken. Bovendien biedt Brussel heel wat voordelen die het stadsleven voordelig maken: alternatieven voor privé-autobezit, veel werkgelegenheid en veel gratis activiteiten.
Betaalbaar wonen
Voor de woningprijzen zijn er veel verschillen tussen de Brusselse gemeenten. Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht voeren elk jaar de lijst aan van armste gemeenten in België. Dat weerspiegelt zich in de woningprijzen. In het hele noordwesten van Brussel zijn de koop- en huurprijzen nog heel schappelijk. Bovendien is die kant van Brussel erg goed bereikbaar met trein, tram of bus.
Er zijn veel mogelijkheden om goedkoper te huren of kopen. Zo kunt u een huis kopen via Citydev of met hulp van het woningfonds. Op onze pagina sociaal huren vindt u een volledig overzicht van de opties om goedkoper te huren. Hulp bij de aankoop van een woning vindt u op deze pagina over voordelen bij de aankoop van een woning.
Premies
Als u een woning in Brussel betrekt, heeft u verschillende mogelijkheden om te kosten te drukken. Het gewest geeft premies voor huurders en eigenaars die hun woning isoleren. Door zo’n ingreep uit te voeren kan u uw energiefactuur aanzienlijk doen dalen. U vindt meer informatie en een overzicht van alle premies. U vindt er ook gemeentelijke premies die bepaalde gemeenten geven aan wie het patrimonium helpt opwaarderen.
Deeleconomie
In Brussel is de deeleconomie al goed ingeburgerd. Mensen delen gereedschap, vervoersmiddelen, kleding, werkplekken enzoverder. Steeds meer mensen zien de voordelen van lenen of huren tegenover aankoop. Zo moeten ze zich geen zorgen maken over opslag en onderhoud. Daarnaast creëert de deeleconomie jobs en maatschappelijke meerwaarde. Door met anderen gebruik te maken van hetzelfde materiaal ontstaan er nieuwe netwerken.
Mobiliteit
Een goed voorbeeld is de deelmobiliteit. Brussel heeft het grootste aanbod deelauto’s, -scooters, -steps en –fietsen. Een overzicht vindt u terug onder Brussel en mobiliteit. Door deelsystemen te combineren met het openbaar vervoer kunt u steeds het meest geschikte vervoersmiddel voor uw verplaatsing gebruiken, en geraakt u praktisch overal in Brussel en ver daarbuiten.
Materiaal
Moet u klusjes doen maar mist u de nodige werktuigen? U kunt deze uitlenen bij Tournevie.
Bent u op zoek naar babyspullen voor u steeds sneller groeiende spruit? Leen ze uit bij de Babytheek.
Leest u graag boeken? Voor 5 euro per jaar heeft u toegang tot de collecties van 20 Brusselse bibliotheken.
De Fietsbieb zorgt ervoor dat u uw opgroeiende kind niet om de paar jaar van een splinternieuwe fiets moet voorzien.
Werken
Een steeds groeiend percentage van de Brusselse kantoorruimte wordt herbestemd naar coworkingruimtes. Coworken is een oplossing voor freelancers en zelfstandigen die een professionele omgeving en collega’s missen.
Wonen
In Brussel wordt ook wonen onderdeel van de deeleconomie, de stad is zeer rijk aan gemeenschapshuizen en cohousingprojecten. Hun bewoners delen ruimtes en faciliteiten, naast hun eigen privékamers. We vertellen er meer over onder onze rubriek samenhuren.
Tweedehands
Ook de circulaire economie kent een groot succes in Brussel. Via verschillende kanalen worden meubels, kleren, decoratie en gebruiksvoorwerpen verkocht en weggeven. Op facebookgroepen krijgen spullen een tweede leven: Brussel Verniet, Brussel Sell Swap Buy Want Or Give It Away en Facebook Marketplace
In Brussel zijn ook tal van tweedehandswinkels, -marktjes en –beurzen. Zo hebben het Leger des Heils en Spullenhulp (vaak “Les Petits Riens”) verschillende locaties. Elke dag staat er een markt op het Vossenplein en overal vindt u onafhankelijke tweedehandswinkeltjes.