1080 Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek is een grote gemeente met het bekende Oud-Molenbeek en het minder bekende Nieuw-Molenbeek verder weg van het centrum van Brussel.

Van de VK tot het Scheutbos

Deze dichtbevolkte gemeente ligt ten westen van het centrum van Brussel, van het kanaal tot Dilbeek aan de rand van het Gewest.

Gemeente Sint-Jans-Molenbeek

Er is het oude, dichtbevolkte en volksere Molenbeek bij het kanaal en het nieuwere, residentiële en groene deel (Scheutbos, Marie-Josépark) voorbij het Westerringspoor, dicht bij de Mettewielaan. Er wonen 96.000 inwoners op 5,9 km². De gemeente is heel goed bereikbaar met verschillende metrolijnen en er zijn veel socio-culturele voorzieningen, met de concertzaal VK als meest bekende trekpleister.

Aan de levendige Gentsesteenweg liggen veel winkels en op het Voorplein en het Gemeenteplein is het vaak markt. In Anderlecht, vlak bij de grens met Molenbeek, ligt het Westland Shopping Center.

Het Weststation is het meest toegankelijke knooppunt voor openbaar vervoer van heel Brussel. In de omgeving staan er nieuwbouwprojecten in de steigers en komen er nog nieuwe voorzieningen bij. Molenbeek heeft een divers woningbestand: hoogbouw, appartementswoningen, bescheiden rijwoningen en herenhuizen.

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.