1080 Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek is een grote gemeente met het bekende Oud-Molenbeek en het minder bekende Nieuw-Molenbeek verder weg van het centrum van Brussel.

Van de VK tot het Scheutbos

Deze dichtbevolkte gemeente ligt ten westen van het centrum van Brussel, van het kanaal tot Dilbeek aan de rand van het Gewest. Er wonen 97.000 inwoners op 5,9 km².

Gemeente Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek bestaat uit 3 grote delen. Er is het 'oude', dichtbevolkte historisch Molenbeek, het 'nieuwere', residentiële en groene deel voorbij het Weststation, tussen de Ed. Machtenslaan en de L. Mettewielaan tot aan Scheutbos. En de Maritiemwijk, de wijk van de Leopold II laan tot aan de Tour & Taxis site.

Aan de levendige Gentsesteenweg liggen veel winkels en op het Voorplein en het Gemeenteplein is er elke donderdag een grote markt. Er zijn heel wat Maghrebijnse bakkers, viswinkels en beenhouwers. De gemeente is heel goed bereikbaar met verschillende metrolijnen en grenst met een rij kleurrijke molentjes en een kanaal aan Brussel-Stad. Er zijn veel culturele plekken, met concertzaal VK, muziek- en kunstencentrum Recyclart en kunstenaarsresidentie en  ontmoetingsplek LaVallee als meest bekende trekpleisters. 

Manchesterstraat

Het Weststation is het meest toegankelijke knooppunt voor openbaar vervoer van heel Brussel. De wijk verandert snel en er zijn nog plannen voor de aanleg van een park om naast het Marie-Josépark de wijk nog meer recreatie en groene ruimte te geven. Molenbeek heeft een divers woningbestand: hoogbouw, appartementswoningen, bescheiden rijwoningen en herenhuizen.

Marie-Josépark

Bruzz, de Vlaams-Brusselse media, maakte van elke gemeente een portret voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.