Verzekeringen

Welke verzekeringen zijn verplicht in Brussel? Welke niet?

Woning- of brandverzekering

U bent niet verplicht om een brand- of een woningverzekering af te sluiten in Brussel (in Vlaanderen en Wallonië wel), maar het is wel aan te raden. In de praktijk hebben de meeste huurders of eigenaars-bewoners wel een brandverzekering.

Een brand- of een woningverzekering betaalt uw kosten terug bij schade door brand, water, storm of natuurrampen:

  • Schade aan uw huis of appartement
  • Schade aan uw inboedel
  • Schade aan andere mensen door problemen met uw woning of inboedel: bijvoorbeeld rookschade bij uw buurman als uw woning afbrandt. Dat is uw ‘burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden’.

Het gaat dus over meer dan brandschade alleen. Daarom spreken verzekeraars ook wel van een woningverzekering.

De ene woningverzekering is de andere niet: de premies kunnen verschillen, en ook de gedekte risico’s of de omvang van de dekking variëren. Lees en vergelijk de contracten van verschillende verzekeraars.

Verzekeraars laten u vaak kiezen hoe ruim u verzekerd wilt zijn: zo kunt u kiezen of u ook verzekerd wilt zijn tegen diefstal van uw inboedel.

Verkopen

Verschil tussen huurders, medehuurders en eigenaars-bewoners

Huurders

In de woningverzekering van een huurder zit als extra de huurdersaansprakelijkheid. Dat betekent dat de huurder ook verzekerd is voor schade die hij aanricht als bewoner van het appartement of het huis.

Alleenstaanden, gezinnen, getrouwde koppels, wettelijk of feitelijk samenwonenden en personen ten laste worden beschouwd als ‘huurders’.

Medehuurders

Er is een aparte verzekering voor medehuurders. Medehuurders zijn minstens twee personen die onafhankelijk van elkaar samen een woning huren waarin ze elk een privéruimte hebben en gemeenschappelijke ruimtes delen. De verzekering dekt naast de brandschade ook de huurdersaansprakelijkheid. Ze geldt voor de gemeenschappelijke ruimtes en de privéruimtes.

Eigenaar-bewoners

De verzekering voor een eigenaar-bewoner hangt af van het soort woning. Woont de eigenaar in een appartement, dan betaalt hij alleen een verzekering voor de inhoud van zijn woning en niet voor het gebouw zelf. Daarvoor betaalt hij een verzekering via het contract van de mede-eigendom (via de syndicus).

Woont de eigenaar in een eengezinswoning (rijwoning of villa), dan betaalt hij één verzekering voor de inhoud én voor het gebouw.